Amsterdam wil geen Tahrirplein tijdens kroning

24-04-2013 18:15

Amsterdam is klaar voor de kroning van Willem-Alexander tot koning der Nederlanden. Burgemeester Van der Laan heeft al afspraken gemaakt met het Republikeins Genootschap. “Individuen mogen op 30 april op de Dam een wit T-shirt dragen met een kritische tekst over de monarchie, een witte ballon dragen of met een witte zakdoek zwaaien,” aldus de burgervader tegen de Telegraaf.

“Wij hebben goed gekeken naar eerdere evenementen”, aldus Van der Laan. “Protesteren is leuk, maar dan moet je het wel een beetje in goede banen leiden. Chaotische taferelen zoals op het Tahrirplein in Caïro zijn voor niemand leuk. Het moet een feest blijven. En met een paar simpele afspraken zorgen we dat dat zo blijft.”

Eberhard van der Laan is trots op de gemaakte afspraken. Het moet volgens hem een blauwdruk voor toekomstige revoluties worden. “Dat met die stenen gooien moet maar eens afgelopen zijn. Gewoon kappen, denk ik dan. Je maakt je punt maar met ballonnen. Een witte ballon met kritische tekst kan ook keihard aankomen.”

Van der Laan hoopt dat zijn plan de geweldspiraal kan doorbreken. “Stel je voor dat Noord-Koreanen de straat opgaan in witte t-shirts met kritische teksten, of met witte zakdoekjes met hele kleine kritische tekstjes; dan is er voor de legerleiding geen enkele reden om het protest met geweld de kop in te drukken. Een revolutie op het gebied van revoluties.”