De nieuwe Jinek over zichzelf: ‘Te stijfjes’

26-05-2013 13:30

Vanochtend maakte ze haar debuut op de publieke televisie. Janneke Willemse verving Eva Jinek bij de rechtse zondagtalkshow WNL op Zondag. ThePostOnline sprak haar na de uitzending die ze presenteerde met Charles Groenhuijsen.

Janneke Willemse, wat vond je er zelf van?

“Het was iets te stijfjes. Volgende keer beter. Bij eerdere proefopnames was het veel losser. Eerlijk gezegd was ik veel zenuwachtiger dan ik had verwacht. Je moet ineens live, dat is toch anders.”

Janneke! Je was omringd met babbelgrage zachte G praters: VVD-kamerlid Dijkhoff en Guus Meeuwis. Hoe erg is dat voor een meisje uit Noord- Holland!

“Heb ik niet gemerkt.”

Het leek wel Omroep Brabant!

“Oh, ik moet het nog terugzien. Charles komt uit Friesland hoor.”

Het leek soms ook op een herhaling van de NOS. Veel oude NOS-opnames uit het archief zag ik. Was dat de invloed van Charles Groenhuijsen, oud NOS-er?

“Ik heb daar niet opgelet. Wat ben jij een relnicht zeg.”

Maskeerde de instartjes gebrek aan geld om eigen beeld te schieten?

“Als je me zo vraagt, heb ik me dat niet gerealiseerd…eigenlijk. Dat klinkt heel dom misschien, hoe dat geregeld is…”

Wat vond je van Charles Groenhuijsen die naast je op de bank zat? 

“Ik was blij dat hij er was. Soms dacht ik: nou hop, Charles ga jij nog maar even door. Niet uit een panisch moment ofzo. Ik moet het allemaal terugzien. Soms denk je: dit gaat goed en dan zit je schaapachtig te grinniken. Andere keer denk je: dit is niks en dan valt het mee.”

Op Twitter was er kritiek op Charles‘ grijze pak en zijn houding op de bank. Iemand vond het niet aangenaam om te kijken naar het ‘verfomfaaide kruis van zittende mannen.’ 

“Haha. Ja, hij doet volgende keer een rokje aan. Het is voor ons ook even wennen. We hebben een keer een proefopname gedaan. Dan moet je kijken hoe het aanvoelt. Charles is heel lang, en die bank heel laag. Zo is het nou eenmaal. Misschien moeten we daar iets aan doen.”

Dijkhoff mocht vertellen dat de VVD veel aan integriteitsonderzoek deed. Je vroeg niet aan hem: “Waarom is de VVD zo bang om Van Rey eruit te smijten?”‘

“Hadden we kunnen vragen ja. Is ook zo’n puntje.”

Meeuwis, die zich had verslapen, vertelde dat hij zijn rijbewijs kwijt was geraakt als hij was gepakt op weg naar de studio. Dan wil je toch weten: hoe hard reed hij en waar?

“Oh, dat kan ik je wel vertellen hoor: op de A1. Dat zei hij na afloop.”

Je vroeg aan Arnold Karkens over de oorlog in Syrie: ‘Wie zijn de goeien en wie zijn de slechten?’ Is dat nou ‘rechtse’  journalistiek, denken in zwart-wit termen?

“Oh nee, dat is gewoon iets wat ik vroeg. Je wilt er een soort gevoel bij hebben. voor wie moeten we zijn. Wie is de echte schuldige? Ik was gewoon benieuwd. Maar in deze oorlog is het niet zo makkelijk.”

Je had nat haar, leek het. Net als Dijkhoff en Guus Meeuwis trouwens. Bij Arnold Karskens zag je het niet, want die is kaal. Was dat om te laten zien dat je een ochtendshow maakte?

“Ik had geen nat haar volgens mij. Ik ben urenlang gemakeupt en geboetseerd. Denk je dat ik zo op de bank ben ging zitten? Ik ben om kwart over vijf opgestaan.”

Dat is al een kwartier later dan Jinek. Lef!

“Het is niet makkelijk om een gezicht te vervangen. Ik voelde mijn hart in mijn keel, terwijl je toch denkt: waar gaat dit over?”

Inderdaad.