Subsidie-nachtmerrie in Rotterdam: vier ton met minimale steun

04-06-2013 15:22

Bericht uit de Maasstad. Sinds 2012 kunnen de Rotterdammers stemmen op het ‘Stadsinitiatief‘. Een grote zak geld voor een plan gemaakt door Rotterdammers en voor Rotterdammers. Dit jaar wonnen twee initiatieven; er komt een schaatsbaan en een internetproject genaamd Rotterdam World Wide. Bij dat tweede punt wringt ‘m de schoen: slechts 681 Rotterdammers stemden op het initiatief. Opbrengst: 400.000 euro. Dat valt niet bij iedereen in goede aarde.

De Rotterdamse journalist Vincent Cardinaal dook wat dieper in de materie. Want de opzet van het Stadsinitiatief deugt niet, schrijft hij. In totaal werden er dit jaar 39.737 stemmen uitgebracht. Op grofweg een half miljoen verstuurde brieven is dat een terugkomst van ongeveer 8 procent. Daarvan gingen 9073 stemmen naar de schaatsbaan. Maar: van de beschikbare 2,5 miljoen euro hebben de initiatiefnemers maar twee miljoen nodig. Daar Rotterdam World Wide vier ton nodig heeft ging het restant naar dit initiatief. Cardinaal vindt dat bizar en stelt in zijn artikel op Vers Beton dat Rotterdam maar beter kan stoppen met het project.

Ook twee andere deelnemende initiatieven – Urban Hotspring en de Groene Marathon – maken bezwaar tegen de uitslag. Beiden kregen ruim tien keer zoveel stemmen als Rotterdam World Wide, maar krijgen geen geld.

Alles volgens de regels

Juryvoorzitter Marianne van den Anker laat weten dat de geldverdeling volgens de regels is verlopen. “De raad heeft in een motie bepaald dat het resterende geld ook naar een stadsinitiatief moet gaan. Maar dan wel één die gerealiseerd kan worden, een project met een klein budget dus.” Volgens Van den Anker wordt het stadsinitiatief geëvalueerd. “Als het anders moet, passen we het aan.”

Stadsinitiatief is ‘kindje’ van D66

Inmiddels heeft de kwestie een politiek staartje gekregen. VVD, CDA en PvdA zitten in hun maag met het ‘kindje’ van coalitiepartner D66. In het AD/Rotterdams Dagblad laat het CDA weten na de gemeenteraadsverkiezingen te willen stoppen met het project. PvdA-raadslid Zeki Baran wil de zaak voorlopig niet aan de kaak stellen om de goede vrede binnen de coalitie te bewaren. Waarvan akte.