Blatter: Grensschoppers bewijzen noodzaak doellijntechnologie

17-06-2013 14:41

Na jarenlange scepsis is de FIFA nu om. De voetbalbond wil per direct technische hulpmiddelen bij alle voetbalwedstrijden. Aanleiding is de rechtszaak tegen de voetballers van Nieuw Sloten B1, die een grensrechter eind vorig jaar doodtrapten.

Voetbalprobleem

“We hebben een voetbalprobleem”, aldus FIFA-voorzitter Sepp Blatter. “Als voetballers hun zin niet krijgen, worden ze agressief. Dat zie je op alle niveau’s. Technische hulpmiddelen zijn dan een uitkomst.”

Volgens Blatter zorgen technische hulpmiddelen niet alleen voor minder controverse op de velden, ook bij de nasleep zijn ze van groot belang. “Zo’n rechtszaak als die tegen de minderjarige moordenaars van grensrechter Richard Nieuwenhuizen is zeer gebaat bij technische hulpmiddelen. Nu moeten we het doen met toevallig geschoten materiaal van omstanders, terwijl een camera op elke doellijn in Nederland best mogelijk is.”

Arbitraal elftal

“Vierde man, vijfde en zesde man… Nu zetten we bij sommige wedstrijden bijna een arbitraal elftal in”, aldus Blatter. “Dat zijn alleen maar mensen die slachtoffer kunnen worden van voetbalgeweld. Terwijl camera’s op de lange termijn goedkoper en duurzamer zijn.”

“Maar op de lange termijn zijn een paar simpele camera’s goedkoper en duurzamer. Die maken het mogelijk dat dit soort rechtszaken eenvoudig opgelost worden. Zet Jan van Halst met zijn Piero voor de rechter en de fatale trap is zo gevonden. Het kan niet zo zijn dat kopschoppers met een paar maanden jeugddetentie wegkomen. Dat heeft met fair play helemaal niets te maken.”