Emancipatie? Vrouwen willen geen topfunctie

25-06-2013 13:00

Zo’n 75% van de vrouwen wil geen topfunctie omdat ze dan teveel zouden moeten opgeven. Dat blijkt uit een onderzoek van het PR-bureau Zeno Group in Amerika, meldt EliteDaily.

De Amerikaanse vestiging van het bedrijf ondervroeg 1000 vrouwen tussen de 21 en 33 jaar met een college degree. De meeste vrouwen blijken niet de topfuncties die mannen meestal hebben te ambiëren. Sterker nog, slechts 15% wil uiteindelijk CEO worden van een ‘grote en prominente organisatie.’

Familie

Het grootste gedeelte van de deelneemsters is vooral geïnteresseerd in een bevredigende baan en een goed functionerende familie. Volgens The Daily Mail is die balans tussen werk en het sociale leven één van de belangrijkste dingen voor deze groep, niet geld of respect zoals soms gedacht. De helft van de vrouwen vindt het zelfs niet de moeite dat op te geven voor dure auto’s of een zevencijferig salarisstrookje.

Volgens de vrouwelijke CEO van Zeno Group, Barby Siegel, zouden vrouwen meer geënthousiasmeerd moeten worden voor een hoge functie, zodat ze hun ambities niet zo snel aan de kant zetten. “Het is duidelijk dat er iets niet goed gaat”, zegt Siegel. “We moeten er over nadenken hoe we dingen anders kunnen doen wanneer we vrouwen helpen hun carrière uit te stippelen. Afwegen of de offers die ze moeten maken het waard zijn. We kunnen het niet riskeren hierdoor een generatie getalenteerde professionals verloren te laten gaan.” Ondanks dat vrouwen een rolmodel of mentor net zo belangrijk vinden als mannen, heeft slechts 40% een oudere vrouw in haar omgeving die haar advies geeft.

Kinderen

Als het om kinderen gaat, geeft 22% aan dat ze hun carrière niet als eerste prioriteit willen zien zodat ze hun financiële situatie niet op het spel zetten. Voor deze 22% is een instabiele financiële situatie simpelweg niet eens een vraag.

Schijnbaar zijn tradities moeilijker te breken dan gedacht, helemaal als de vrouwen zelf er zo over denken. Echter, het onderzoek is onder Amerikaanse vrouwen gehouden. Of de uitkomst in Nederland hetzelfde zal zijn, is nog de vraag. Tijd voor de Nederlandse tak van Zeno Group om eenzelfde onderzoek te houden.