Kunst

De vlaggen van Glastonbury

01-07-2013 10:00

Glastonbury festival is niet compleet zonder honderden vlaggen op metershoge stokken, die festivalbezoekers drie dagen lang met zich meeslepen en zo hoog mogelijk in de lucht laten vieren tijdens een optreden. Maar waarom zou je dit doen? Wij vonden verschillende vlaggendragers met een bijzonder verhaal.

Voor de laatste keer hebben wij een speciale. Niet droge Engelsen die met vlag met daarop een piemel of een toiletrol hebben staan, maar Nederlanders! Jazeker, ThePostOnline is niet de enige die als Nederlandse afvaardiging naar Glastonbury is gegaan. Zo hebben wij echte Friezen ontmoet. Hollandser (of meer Fryslân boppe) kan het niet.

Maarten (32) en Simone (28), opgegroeid in Heeg, Friesland

Hoeveelste keer Glastonbury?
“Het is voor ons de eerste keer! Na talloze keren proberen is het eindelijk gelukt om die felbegeerde kaarten van 220 pond te halen. F5’en als de malle, maar dan heb je ook wat. Het is echt te gek om hier te zijn. Niet te omschrijven. Wat moeten we eigenlijk thuis vertellen?”

Wat staat er op je vlag?
“De Friese vlag! Engelsen zien het als een blauw witte vlag met harten erop, maar wij Nederlanders weten natuurlijk dat het om de echte pompeblêden gaan.”

Maar, waarom?
“Nou, Friezen over de hele wereld nemen altijd de vlag mee. En dat is geen grap. Overal waar je bent; zorg dat je de Friese vlag bij je hebt. Zo was een vriend van mij ooit verdwaald in de woestijn in Australië, en kwam met zijn Friese vlag een mede-Fries tegen. En die twee kenden mij (Maarten) toevallig ook.”

“Het is best zwaar om de vlag te dragen, maar we hebben het met een vishengel een stuk makkelijker gemaakt. Die hengel hebben we hier gekocht; best wel praktisch eigenlijk. Zo hoeven we niet te vrezen voor een keiharde wind, want hij buigt makkelijk mee.”

“Het zorgt voor heel wat hilariteit bij de bezoekers hier. Engelsen die verdwaald zijn zeggen dan dat ze bij de “blue white flag with the hearts on it” staan. Ja, ze moesten eens weten. Maar volgens ons maken we wel indruk met de vlag. Er zijn ook genoeg Engelsen met de Friese vlag hier. Niet vanwege sympathie voor Friesland, maar gewoon vanwege het feit dat ze de vlag zo mooi vinden.”

“Ook zo grappig: op een gegeven moment kwamen we uit de tent en zagen we onze gekke buurman met de twee vlaggetjes (we hebben ook kleintjes meegenomen) aan zijn hoofd, vastgezet met ducktape.”

Heb je met je vlag al de televisiebeelden gehaald?
“Nou, we denken dat we bij Hurts op televisie te zien zijn. Op dat moment waren The Rolling Stones bezig, dus dat betekende dat er iets van maar tweehonderd man aanwezig waren. Het zorgde absoluut voor een intieme sfeer, want er waren enkel absolute fans.”