TPOok!

 

Overleg over ‘mislukt’ of ‘even opgeschort’

Kabinet hoopt er met D66 en GroenLinks uit te komen

Het kabinet en de oppositiepartijen D66 en GroenLinks gaan opnieuw in overleg. Beide partijen zullen proberen het eens te worden of het eerste overleg nu ‘mislukt’ is of ‘even opgeschort’. D66 en GroenLinks noemden het eerste overleg over onderwijs en kindregelingen al eerder mislukt. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën reageerde hierop dat het overleg helemaal niet mislukt is, maar ‘even opgeschort’. Beide partijen hopen hier nu toch samen uit te komen.

Dijsselbloem hoopt voor de afronding van de begroting in augustus verder te kunnen praten met D66 en GroenLinks om samen tot eenzelfde oordeel over het gesprek te komen. “We delen de opvatting dat we het een overleg kunnen noemen. Maar de mate waarin het overleg mislukt is, daar zijn we niet uitgekomen. Als de begroting verder is uitgewerkt en we het geheel kunnen overzien zijn er misschien nog mogelijkheden, maar de eisen zijn wel erg hoog”, aldus Dijsselbloem.

GroenLinks en D66 zullen in de gesprekken met het kabinet pleiten voor een duidelijke mislukking. Dijsselbloem is daar deels voor, maar het kabinet spreekt liever over een opschorting. “We kunnen niet met twee verschillende boodschappen tegelijk naar buiten treden. We geven er nu prioriteit aan om binnen het kabinet tot een eenduidige evaluatie van het overleg te komen. Als dat lukt kunnen we verder praten met GroenLinks, D66 en ten slotte de rest van Nederland.”

Al veel tijd verloren

Alexander Pechtold heeft dinsdag verbaasd gereageerd op uitspraken van premier Mark Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem dat het overleg over de kindregelingen en het hoger onderwijs ‘niet mislukt’ is. “Jammer dat ze dat dan maandag niet gezegd hebben”, aldus Pechtold. “Wat mij betreft hadden we er toen direct verder over kunnen praten. Nu hebben we veel tijd verloren.”

Pechtold ziet nu weinig mogelijkheden om nog tot elkaar te komen. “Dan moet het kabinet echt met een veel beter bod komen. Verder dan mislukt willen wij nu niet gaan.” GroenLinks-leider Bram van Ojik reageert minder afhoudend. Zo gauw het kabinet iets nieuws biedt en de woorden ‘even opgeschort’ terugneemt, is hij bereid opnieuw met Dijsselbloem om de tafel te gaan.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.