Leven

Uitbreiding universiteit Leiden naar Den Haag

02-07-2013 13:24

De universiteit Leiden heeft al 14 jaar een vestiging in Den Haag. De Campus Den Haag zal de komende tien jaar gigantisch uitbreiden, zo werd vandaag bekend.

Groen licht

De plannen zijn goedgekeurd door de Raad van Toezicht van de universiteit Leiden en daarmee is er groen licht voor de volgende plannen:

– De doorgroei van de bestaande opleidingen van de faculteit Campus Den Haag (o.a. Global Challenges, Bestuurskunde, International Studies).

– Het verplaatsen van universitaire opleiding van Leiden naar Den Haag, zoals milieukunde en – jawel – politicologie: politiek in Den Haag studeren, in feite een hele logische beslissing.

– Het opzetten van nieuwe onderzoeksprogramma’s, zoals ‘International Governance’, ‘Digital Security Goverrnance’ en ‘Green Infrastructures in an Urbanizing World’.

– Het opzetten van nieuwe opleidingen in Den haag, zoals de bacheloropleidingen Law & Economics, Security & Safety en Public Administration & Governance, de masteropleidingen Governance, Political Arts, International Politics & Economy en International Relations & Diplomacy.

Huisvesting

De uitbreidingsplannen vragen natuurlijk om extra huisvesting. De voorkeur is onder meer gevallen op een nieuwe locatie aan het Wijnhavenkwartier. Aan het Wijnhavenkwartier staan op dit moment twee kantorentorens leeg; onderstaande foto moet een indruk geven van het gebied na de transformatie die de universiteit Leiden in gedachten heeft.

Wijnhavenkwartier kantorentransformatie

Wethouder van Onderwijs Ingrid van Engelshoven laat weten: “De Universiteit Leiden is in Den Haag uitgegroeid tot een belangrijke en volwaardige universitaire vestiging. De studies sluiten aan op de sterke troeven van de internationale stad Den Haag: vrede en recht. Het academisch onderwijs in de stad krijgt door de uitbreiding nog meer kleur en kracht.”