Jubileum: 25e editie van DOUR Festival op komst

08-07-2013 16:00

Brandende tenten, alternatieve muziek en veel modder. Dat waren de kenmerken van de afgelopen edities van het DOUR Festival. Vanaf 18 juli verandert het gelijknamige dorpje in het zuiden van België in een ongetemde bende van muziek en bier. Dit jaar is de 25ste editie van het op twee na grootste festival van de Benelux. ThePostOnline zal verslag doen.

Bij het bestellen van tickets zie je direct de eerste reden waarom DOUR een aanrader is. Voor 125 euro heb je vier dagen festival inclusief de camping en shuttle. Ook fijn: het festival is tenminste niet binnen drie uur uitverkocht. Je F5-knop kapot maken tijdens de voorverkoop is dus niet nodig. Dat geeft tijd zat om te inventariseren wie er nog meer gaan.

Hoe kom je er?

De beste manier om op het DOUR te belanden is met de Douravaan. Vanaf twaalf plekken in Nederland vertrekken er bussen waarmee je voor 42 euro heen en terug kunt naar het festival. Geen gesleep dus met je bagage. Mochten de bussen vol zitten, dan pak je de auto of de trein. Bij die laatste optie weet je zeker dat je niet vast komt te zitten in de modder op de parkeerplaats. Vanaf Antwerpen ben je slechts 7,50 euro kwijt.

Line-Up

Dour is hét festival voor nieuwe alternatieve muziek. Bij het doorscrollen van de line-up zul je weinig acts tegenkomen die in de top 40 hebben gestaan. Dat maakt de muziek op DOUR een ware ontdekkingstocht. Veel acts die op DOUR staan, vind je het volgende jaar dan ook terug op festivals als Lowlands en Pinkpop. Araabmuzik en Netsky zijn hier een mooi voorbeeld van. Bonobo, Camo & Krooked, Flume, Fritz Kalkbrenner, Gold Panda, Joris Delacroix, Pendulum, Rusko, Sub Focus, The Smashing Pumpkins en Trentemøller zijn acts die je niet zou mogen missen.

Ruige sfeer en een legende

Hoewel DOUR volgens Wikipedia bekend staat om de ‘gemoedelijke sfeer’, wijst de praktijk soms anders uit. Het festival is namelijk erg ruig. Daarbij moet je denken aan luidruchtige Fransen en veel drugs en drank. Dat levert natuurlijk mooie verhalen op, maar ook diefstal en vernielingen. Op fora circuleren de nodige anekdotes over tenten die ineens tien meter verder staan, of geplunderd zijn. Grote vreugdevuren van tenten, dixies en gaspitjes horen hier ook bij. Toen dit uit de hand liep, besloot de organisatie de DJ’s tot diep in de nacht te laten draaien. Dit zou de reden zijn waarom je tot vijf uur ‘s nachts kunt doorgaan op het festivalterrein.

Zo overleef je DOUR

Mocht je inderdaad willen gaan, neem dan vooral een goed stel laarzen mee. De vorige edities lagen er modderplassen waar je in kon zwemmen. Daar begin je niets tegen in je afgetrapte Vans. Zoek daarnaast zoveel mogelijk vooraf uit. Je bent in Franstalig België waar je maar moeilijk met je Nederlandse of Engelse vragen terecht kunt. Tot slot download je natuurlijk even de app voor een hip tijdschema en praktische informatie.

Lees alle verslagen van DOUR hier.