Wat is er met de Slapende Aziaten Facebook-pagina gebeurd?

08-07-2013 13:21

Je hebt het je de afgelopen tentamenweek ongetwijfeld verbaasd afgevraagd: waar is die grappige Facebook-pagina over Slapende Aziaten in universiteitsbibliotheken gebleven? Dé ultieme pagina om je hele tentamenweek soggend op door te brengen is helaas al maanden in geen velden of wegen meer op Facebook te bekennen.

Op de pagina werden foto’s verzameld van – de naam zeg het al – Aziatische studenten die een tukje doen in Universiteitsbibliotheken.

Onschuldig vermaak

Op zich vrij onschuldig vermaak, maar in de comments ontstond al gauw een verhitte discussie: het zou ongepast zijn om foto’s te maken van mensen die nietsvermoedend liggen te powernappen en ook nog eens racistisch omdat het op de foto’s slechts Aziaten betrof. Aan de andere kant liggen de betreffende studenten natuurlijk wel te slapen in een publieke ruimte, en waarom zou je dan geen foto’s van ze mogen maken?

We vroegen aan de eigenaar van de pagina, Rik – die liever niet met zijn volledige naam genoemd wil worden –, wat er is gebeurd:

“De pagina is door Facebook gebanned, of eigenlijk ge-unpublished. Dat houdt in dat hij alleen nog maar zichtbaar is voor mijzelf.”

“Heel veel mensen moeten mijn pagina gereport hebben. Niet voor beschuldigingen van racisme, waar de meeste discussie over was, maar voor totaal iets anders, namelijk ‘content of self harm’. Dit is natuurlijk onzin, want er stonden op de pagina alleen maar foto’s van slapende Aziaten.”

Slapende Aziaten in Azië

“Het begon allemaal toen ik op reis was in Azië. Daar viel het me op dat er veel mensen op random plekken aan het slapen waren: op straat, op de scooter, in de metro…alsof de locals allemaal kleine siësta’s hielden.”

“Toen ik terugkwam in Nederland en ik psychologie aan de UvA ging studeren, was ik ’s avonds als één van de laatsten nog in de bibliotheek aan het leren. Daar merkte ik opeens dat ik de enige overgebleven non-Asian student was, en dat er van mijn Aziatische medestudenten een aantal een tukje lagen te doen.”

“Zo kwam ik op het idee om foto’s van slapende Aziaten op een Facebookpagina te verzamelen. Al gauw hoorde ik dat een soortgelijke pagina op Tumblr ook al bestond.”

Zesduizend likes

“Ik heb toen snel de Facebook-pagina aangemaakt en er twee foto’s op gezet van slapende Aziaten die ik zelf al in de UB gemaakt had. Mijn vrienden lachten me uit, die zeiden dat er niets van terecht zou komen.”

“In de weken daarna vergaarde de pagina zo’n vijfenveertig likes en bij de volgende tentamenweek stroomden de foto’s van slapende Aziatische studenten binnen. Met ongeveer zesduizend likes tot gevolg.”

“Toen kwamen de wallposts van voornamelijk blanke Nederlanders, die mijn pagina belachelijk racistisch vonden. Ik begon berichten binnen te krijgen van mensen die zeiden dat ik beter kon stoppen met de pagina.”

Dreigende Internationale Socialisten

“Ook een paar Internationale Socialisten, waarvan eentje mij een ‘pak rammel’ beloofde, begonnen onder iedere foto comments met beschuldigingen van racisme te plaatsen. De Aziaten die op mijn wall hadden gepost dat ze het wel een leuke pagina vonden, kregen van hen het verwijt dat ze ‘Uncle Toms’ zouden zijn.”

Bezwaar aantekenen

Nog geen week later was de pagina opeens uit de lucht. Facebook heeft Rik laten weten dat hij bezwaar kan aantekenen tegen de unpublishing, maar als zijn bezwaar verworpen wordt gaan ze de pagina definitief verwijderen.

Dit bezwaar heeft Rik inmiddels aangetekend, maar hij heeft nu al drie maanden niets van Facebook gehoord.

‘The Macabre and Beautifully Grotesque’

Dit in tegenstelling tot een andere ge-unpublishte pagina, The Macabre and Beautifully Grotesque, die binnen een week alweer online was.

Hoe moeten we de mysterieuze verdwijning van de Slapende Aziaten pagina verklaren? Heeft Rik al maanden niets gehoord omdat er op het Facebook kantoor iemand zit te slapen? Of is het een tactiek van Facebook om deze pagina, die zoveel media-aandacht heeft gekregen, sneaky definitief uit de lucht te halen? Vindt Facebook het wel misschien wel degelijk racistisch om culturele diversiteit op deze manier vast te leggen?

Helaas is Facebook niet bereikbaar voor commentaar, dus er zit niets anders op dan afwachten.