Weten & Tech

BITS – Fez 2 geannuleerd, Wii U verkoopt slecht en een mega-spacebattle!

02-08-2013 20:44

Als je dit leest, betekent het dat je de warmste tweede van augustus hebt overleefd. Gefeliciteerd! Gescheld en getier, een matpartij in de ruimte, ‘YOLO’, het verdriet van Nintendo en wiebelende tieten. Deze aflevering van het Bits-gamenieuwsweekoverzicht verdient het stempel ’emotioneel’; of wellicht een ander stempel, en wel eentje dat toepasselijker is.

Fez 2 geannuleerd

Phil Fish, de maker van de bijzondere platformgame Fez had deze week maar weer eens een Twitter-aanvaring, dit keer met Marcus Beer, die op Gametrailers.com de show ‘Annoyed Gamer’ verzorgt. Beer had Fish (het lijkt verdorie de Fabeltjeskrant wel!) om commentaar gevraagd over de keuze van Microsoft om de Xbox One tóch een open platform voor kleine game-ontwikkelaars te maken. Fish had daar geen zin in, waarop Beer hem in zijn ‘Annoyed Gamer’-show uitmaakte voor ehm… rotte vis.

FEZ

Het escaleerde op Twitter, websites en andere sociale media volledig uit de hand; totdat Phil uiteindelijk zei dat hij er klaar mee was, Fez 2 cancelde en zijn vertrek uit de gamesindustrie aankondigde. De studio van Fish is op het moment bezig met het porten van de eerste Fez naar Mac/Linux (en mogelijk IOS).
Wordt vast en zeker vervolgd.

Grootste ruimteslag ooit in Eve Online

Er gebeuren veel rare dingen in de ruimte-MMO Eve Online; spelers hebben ‘in-game’ piramidespelen opgezet om hun medespelers van geld te beroven, guilds infiltreerden rivaliserende guilds om ze van binnenuit te vernietigen en de ontwikkelstudio CCP vond het allemaal prima. In principe kent de spelwereld geen regels, dus je mag je medespelers best besodemieteren; je staat er immers ook alleen voor als ze wraak willen nemen!

Afgelopen week vond de grootste in-game ruimteslag ooit plaats in het spel; twee enorme groepen spelers vochten om een ruimtestation genaamd 6VDT-H. Op het hoogtepunt van de strijd waren er 4090 spelers tegelijk bezig om elkaar op te blazen. Het hoe en waarom van de oorlog wordt uitgelegd in dit filmpje.

http://www.youtube.com/watch?v=chtHHKlrXm8

Xcom: Declassified YOLO-trailer

In de Xcom-spellenreeks, waarin je soldaten bestuurt die het tegen buitenaardse wezens opnemen, ben je je poppetjes voorgoed kwijt als ze het loodje leggen. Wel betreurenswaardig als je manschappen ineens halfzachte YOLO’ers blijken te zijn!
http://www.youtube.com/watch?v=LkkxRdIoTIQ

De Wii U doet het beroerd

Aanvankelijk wilde Nintendo vijfenhalf miljoen Wii U’s verkocht hebben voor april 2013, maar in de praktijk komt Nintendo’s spelcomputer daar lang niet aan. De teller staat, na het tweede kwartaal van 2013 op 3,6 miljoen verkochte exemplaren. In de maanden april-juni werden er wereldwijd slechts 160.000 spelcomputers verkocht.

wii_u_black

Nintendo lijkt zich enigszins verkeken te hebben op de populariteit van de Wii U, zowel bij de consument als spellenmakers (weinig games betekent weinig kopers, weinig kopers betekent weinig spellenmakers die games op je computer uitbrengen; vicieuze cirkel des kip-eidiscussies des doods). Nintendo heeft wel een paar hele leuke spellen op stapel staan – nieuwe Mario Kart, nieuwe Zelda, enz – maar die verschijnen pas in het najaar; dan liggen de Xbox One en de Playstation 4 ook al in de winkel. Het is ongelooflijk dat een bedrijf als Nintendo een spelcomputer in het diepe gooit, zonder zelf ook goede games af te hebben.

Medelijden met het Japanse bedrijf hoeven we overigens niet te hebben, want de draagbare 3DS verkoopt als een tierelier.

 

En hier ging het deze week helaas ook nog over…

 

De tieten in Final Fantasy XIII wiebelen

LIGHTNING

‘Character model’-ontwerper van Lightning Returns: Final Fantasy XIII Nobuhiro Goto zei deze week in een interview met ‘Dualshockers’ dat de borsten van het hoofdpersonage Lightning zijn vergroot van een C- naar een D-cup. De borsten kunnen in FFXIII wiebelen en als je dat wilt zien, dan moet je in het menuscherm van wapen verwisselen; Lightning beweegt haar arm dan op een bepaalde manier. Als je de heldin uitrust met een klein schild, dan kun je de memmen het beste zien wiebelen, aldus Goto.

Nog plannen voor het weekend? Wij gaan een mail op hoge poten naar de Japanse stichting tegen kinderarbeid sturen; wij geloven nooit dat Nobuhiro Goto ouder is dan twaalf.

Wil je – om wat voor reden dan ook – contact opnemen met Bits? Stuur een mailtje naar [email protected], of volg Bits op Twitter: @Bitspost’. Lees voor de aardigheid ook de dubbelrecensie van Army of Two: The Devil’s Cartel, door Niels en Eke!