BITS – Xbox One vertraagd, GTA Online en Call of Duty: Ghosts

16-08-2013 19:24

Komkommertijd? Niet in de gamebusiness; deze week althans. Xbox One-fans moeten langer wachten op hun spelcomputer, Call of Duty: Ghosts‘ multiplayer is weer eens uitgebreid, GTA V kan helemaal niet online maar in plaats daarvan krijgen we ineens Gta Online! Asjemenou.

Terwijl Larry Hryb het podium op kwam om de verzamelde wereldpers te vertellen over Call of Duty: Ghosts, werd op zijn Xbox-blog bekendgemaakt dat de launch van het apparaat in een aantal Europese landen – waaronder Nederland – vertraging heeft opgelopen. De Xbox One zal in Nederland, België, Scandinavië, Portugal, Zwitserland en Rusland ergens in 2014 verschijnen. Een datum is niet genoemd; Microsoft houdt het op ‘zo snel mogelijk’.

XboxD_Logo_Consle_Sensr_controller_F_GreenBG_RGB_2013

Als reden werd opgegeven dat Microsoft moeite heeft met het implementeren van de stembesturing van het apparaat in verschillende talen. De verschillende landen waar de Xbox vertraging opliep hebben samen (excl. Rusland) ongeveer 70 miljoen inwoners, en dat is al minder dan de 80 miljoen Duitsers. Het ‘vertalingsprobleem’ zou dus gewoon kunnen zijn dat men het eenvoudigweg te veel moeite vindt. Een andere theorie is dat de Xbox One minder vaak wordt ge-preordered in traditioneel sterke Xbox-landen (de VS en GB) dan verwacht, en dat de enige manier om méér te verkopen dan de Playstation 4 een vergroting van de voorraad is. Tekorten zijn er bij een lancering altijd; een grotere voorraad zou nét het verschil kunnen maken. Voor de duidelijkheid: dit is hoogst(!) speculatief. Tegelijkertijd klinkt het aannemelijker dan dat het een miljardenbedrijf als Microsoft niet lukt om binnen een paar maanden Engelse woordjes in het Nederlands te vertalen.

Xbox in het nauw

Het nieuws is vervelend voor enthousiaste gamers: als je nu een pre-order plaatst voor de Playstation 4 ontvang je hem ook niet meer in 2013. De Xbox One importeren vanuit Duitsland of Frankrijk ís een optie: de spelcomputer werkt in principe ook in landen waar hij nog niet officieel ondersteund wordt.

Je kunt met pre-paidkaartjes een ‘Gold’-abonnement afsluiten en online gamen; het probleem zit hem in de Xbox Live Marketplace. Filmpjes en Xbox Live-content kunnen problemen opleveren omdat je gebruik maakt van (bijvoorbeeld) de Duitse Marketplace, terwijl je je niet in Duitsland bevindt.

We hebben Microsoft om commentaar – en een wat uitgebreidere uitleg voor het importeren van een Xbox One – gevraagd; vooralsnog wachten we nog op een antwoord.

Call of Duty: Ghosts heeft multiplayer

Het uitstel van de Xbox One werd dus bekendgemaakt tijdens een Call of Duty: Ghosts-evenement, Activision zal Microsoft wel dankbaar zijn!

Nieuwe maps met interactieve gedeeltes (je ziet bijvoorbeeld een ontploffend tankstation), vrouwelijke soldaten, je kunt het uiterlijk van je poppetje aanpassen, nieuwe wapens, nieuwe ‘killstreaks’, je kunt om een hoekje leunen, over obstakels klimmen, nieuwe ‘multiplayermodes’, ‘clan-support’, noem maar op. Bekijk het zelf!

http://www.youtube.com/watch?v=rBBu12qYh-8

Een slimme feature is dat je je profiel van de Xbox 360-versie mee kunt nemen als je later de Xbox One-versie aanschaft.

Alliance wint The International 3

Afgelopen weekend werd de finale van het Dota 2-kampioenschap ‘The International’ gespeeld tussen de clubs ‘Alliance’ en ‘Natus Vincere’. ‘Alliance’ ging aanvankelijk behoorlijk in de fout maar maakte een geweldige comeback.

In het filmpje hierboven zie je de spannende laatste wedstrijd van het toernooi. Als je hier niet warm of koud van wordt, weet je in ieder geval zeker dat je nooit met Dota 2 hoeft te beginnen. ‘Alliance’ won de prijzenpot van 1,4 miljoen dollar; ‘NaVi’ claimde de troostprijs van zes ton.

GTA Online

Oh, hey! Grand Theft Auto V bevat géén multiplayer-modus. Twee weken nadat het spel in september verschijnt, komt wél GTA Online ehm… online, een online-multiplayerwereld waar je in mag als je GTA V gekocht hebt.

Ziet er gaaf uit! In ware MMO-stijl vergaar je online geld en een (kwalijke) reputatie waarmee je je personage kunt ‘customizen’, huizen en wagens kopen, enz. Met een groep vrienden kun je missies uitvoeren, racen, knallen of gewoon ongein uithalen. Dit wordt heel erg groot.

Missile Command op Youtube

A5200_Missile_Command2
Leuk ‘easter eggje’ dat we op Youtube vonden: kies een filmpje uit, klik naast het filmpje en type ‘1980’ in (zonder de aanhalingstekens). Missile Command!

Een gesprek!? Op het Internet?

Anita Sarkeesian maakt een soort feministische Youtube-serie, genaamd Tropes versus Women in Video Games. Kort resumerend worden vrouwen in games doorgaans afgeschilderd als hulpeloze wezens of juist stoeipoezen die alleen maar wachten op de mannelijke held (gender-rollen!); het komt er op neer dat games meisjes en vrouwen indirect (en vaak onbewust) buitensluiten.

Het komt Anita Sarkeesian op nogal wat hatelijke reacties en doodsbedreigingen te staan van mannelijke gamers, die een hekel hebben aan ‘dat wijvengedoe’. Deze week was het wederom zover omdat een aflevering van Tropes het waagde om Spelunky als voorbeeld te nemen van hoe het niet moet.

SPELUNKY

Fans van Spelunky schreeuwden moord en brand, maar de maker Derek Yu reageerde alleszins redelijk. ‘Goh, ik had er tijdens het maken van Spelunky niet echt over nagedacht, misschien doe ik het in de toekomst anders.’ Wat volgde was een – voor Twitterbegrippen – redelijke discussie. Een verademing.

Lees trouwens ook zeker even dit artikel op Polygon, waarin spellenmakers en medewerkers van publishers vertellen dat ze regelmatig met de dood bedreigd worden door ‘fans’, of ‘geswat worden’ (in dat geval wordt het alarmnummer gebeld en zegt de beller dat er een moord gepleegd wordt op iemands adres; volgens protocol wordt er dan een SWAT-team naartoe gestuurd). Vaak zijn dit dezelfde fans die klagen dat ‘games en gamers niet serieus worden genomen’. Goh! GOH!

 

En hier ging het deze week helaas ook nog over…

 

Krijg de…

That Dragon, Cancer is een spel dat draait om het omgaan met een terminaal ziek kind; één van de ergste en meest ingrijpende dingen die een gezin kunnen overkomen. De game verschijnt exclusief op de Android-console Ouya en blijkbaar was men daar nogal mee in zijn nopjes; check dit (grammaticaal zéér ongelukkig opgestelde) Twitterbericht maar eens! Wij citeren:

@Playouya: “The Powerfully Moving That Dragon, Cancer Is Now A Ouya Exclusive
GET SOME!”

We wisten het niet, maar er bestaat blijkbaar een dunne lijn tussen enthousiasme voor een game tonen en per ongeluk iedereen kanker toewensen.

Wil je – om wat voor reden dan ook – contact opnemen met Bits? Stuur een mailtje naar [email protected], of volg Bits op Twitter: ‘@Bitspost’.