Op vakantie naar Egypte

19-08-2013 16:16

Na het bloedbad in Cairo, waar afgelopen woensdag minimaal 638 mensen omkwamen, lijkt Egypte hard op weg naar een totale burgeroorlog. Ook in Nederland neemt de onrust toe: hoe moet dat nou met de vakantie? 

Hoewel de gemoedstoestand van minister Frans Timmermans inmiddels is afgewaardeerd van ‘bezorgd’ naar ‘somber’, vindt Buitenlandse Zaken het nog te vroeg voor een algeheel negatief reisadvies. Terecht, want een Nederlandse frietfabriek in Egypte draait nog gewoon op volle toeren, dus u hoeft uw patatje oorlog niet te missen. Bovendien biedt Egypte de meeste zongarantie in de regio nu de Arabische lente heeft plaatsgemaakt voor een lange, hete zomer. En wanneer de temperaturen te hoog oplopen, biedt het leger verkoeling door de inzet van waterkanonnen.

Doe-vakantie

In plaats van meteen uw vakantie te annuleren, kunt u ook uw activiteiten omgooien. Maak er een echte doe-vakantie van! Luieren aan de Rode Zee kan altijd nog. Dit is hét moment voor een stedentrip. Juist nu de spanningen in Cairo hoog oplopen, heeft u een unieke kans om de plaatselijke cultuur op te snuiven en de gastvrije bevolking van dichtbij te leren.

Schuif gezellig aan bij een straatbarbecue rond een autowrak, maak een indrukwekkende stadswandeling langs afgebrande regeringsgebouwen, of bezoek de kazerne waar de president Morsi vermoedelijk gevangen zit (houd wel rekening met lange wachtrijen). Kamperen is nog altijd gratis op de vele pittoreske pleinen in de stad.

Wandelschoenen

Het gebeurt niet vaak dat u getuige kunt zijn van de totale ineenstorting van een van de oudste culturen ter wereld. Daarom is Egypte dit jaar de ultieme bestemming voor de avontuurlijk ingestelde vakantieganger. Mijn reisadvies: gewoon gaan, maar neem een gasmasker en stevige wandelschoenen mee.