Martin Koolhoven presenteert avond met homofobe films

20-08-2013 18:05

Met Cinema Egzotik brengt EYE maandelijks een ode aan de cultfilm. De presentatie is in handen van filmkenners Martin Koolhoven en Ronald Simons, gidsen door de krochten van de cinema, hoeders van het buitenissige en bizarre. Deze maand aandacht voor films die het predicaat ‘homofoob’ kregen opgeplakt. Terecht of onterecht?

Nederland was te klein toen René van der Gijp in het tv-programma Voetbal International stelde dat in het betaalde voetbal weinig homo’s te vinden zijn. Wat volgde was een heerlijk staaltje ongenuanceerd moddergooien: de hele voetbalwereld was homofoob en nichten waren aanstellers.

Gevoelige materie kortom, waar Cinema Egzotik graag in roert, gezien het feit dat er meer Hollywoodacteurs in de kast zitten dan profvoetballers. Ook zijn er heel wat films gemaakt die ervan langs kregen vanwege hun vermeende homofobe karakter, denk bijvoorbeeld aan Basic Instinct, Raw, Braveheart en onze eigen Spetters. En destijds deden Cruising en The New Barbarians de discussie flink oplaaien. Waren ze inderdaad homo-onvriendelijk, was er sprake van misinterpretatie of was het protest niet meer dan politiek correct gezwets? Kijk en oordeel zelf.

Cruising (VS 1982), William Friedkin, kleur, 109 minuten.
In heel New York duiken er lijken of lichaamsdelen van lijken op. Er is een seriemoordenaar aan het werk, maar de politie heeft geen flauw idee wie het is. De slachtoffers vertonen wel gelijkenissen: ze hebben altijd zwart haar, donkere ogen en banden met het homomilieu. Steve Burns (Al Pacino) gaat – geheel gekleed in leather outfit – undercover in de ruige New Yorkse homoscene om de killer te vinden. Ook met Karen Allen en Joe Spinell.

I nuovi barbari / The New Barbarians (1983), Enzo G. Castellari, kleur, 87 minuten.
In 2019, na de atoomoorlog, is de aarde een puinhoop. Het overlevende deel der mensheid gaat gebukt onder de terreur van The Templars, homoseksuele psychopaten die rondscheuren in opzichtige buggy’s, om over hun outfits nog maar te zwijgen. De bende krijgt het aan de stok met een zwervende groep caravanbewoners die zich laat bijstaan door twee huurlingen. Die er eigenlijk ook best gay uitzien. Met Giancarlo Prete, Fred Williamson en Luigi Montefiori.

gijp

Meer info: hier, hier en daar.