PoetryPusher Justin Samgar finalist SPOKEN Award

26-08-2013 18:38

De 3 finalisten van SPOKEN stand up poetry slaan de handen ineen om hun droom waar te kunnen maken: een optreden tijdens de eerste try-out van SPOKEN in New York (the Cell Theatre, Manhattan). Op 15, 16 en 17 augustus vond de eerste SPOKEN summer tour plaats in Rotterdam, Groningen en Amsterdam met optredens van bekende dichters Black Ice, Novakane and G. Yamazawa uit de States. Het naprogramma van de SPOKEN summer tour was de STAND UP POETRY.

Uit alle 3 de edities zou er één winnaar worden gekozen, die een uitnodiging zou ontvangen om mee te gaan op tour naar New York. Nu zijn deze 3 finalisten samen een Kickstarter campagne gestart zodat zij alle drie tijdens SPOKEN New York het podium mogen delen met o.a. Tony award winnaar Lamar ‘Black Ice’ Manson en Kane ‘Novakane’ Smego. Er is echter wel een keerzijde: mocht het doelbedrag van $15.000 niet worden behaald zal er geen van de 3 mee op tour gaan.

Sterke optredens

Kevin de Randamie (Blaxtar, oprichter SPOKEN): “We zijn afgegaan op de sterkste performances, ongeacht taal of achtergrond. Als we dan uit deze 3 poëten moesten kiezen, is er al lang geen sprake meer van de ‘beste’, maar om drie verschillende smaakjes woordkunstenaar. Ik vind het te gek dat we straks niet één maar 3 finalisten mee gaan nemen naar New York!”

Ook Justin Samgar, de sinds kort voor ThePostOnline schrijft is genomineerd. De PoetryPusher ken je misschien van BNN’s Spuiten en Slikken, waar hij 6 afleveringen te zien was als huisdichter. 4 jaar geleden bezocht hij SPOKEN tijdens een persoonlijk lastige periode, wat hem inspireerde zijn leven radicaal om te gooien en zijn geld te gaan verdienen met poëzie. Justin: “Poëzie is voor mij een manier om mezelf te kunnen zijn, het beeld van stoffige oude mannen is al lang niet meer wat het vandaag de dag is. SPOKEN heeft me geraakt en geïnspireerd om hiermee te beginnen en dat ik nu de kans krijg om naar New York te gaan is iets wat ik eerder niet durfde te dromen.”

Andere finalisten

De andere finalisten zijn Bardthesque en Steven Gilbers. De Vlaming Bardthesque startte pas één jaar geleden met stand up poetry en maakte een droomstart, toen hij met zijn eerste optreden meteen de finale mocht betreden van het BK Poetry Slam. Met zijn poëzieband Ten Adem heeft hij opgetreden door heel Nederland op plekken zoals Noorderzon en Poetrylounge. Bardthesque: “Wedijveren in de kunst is per definitie absurd. Ik zie er naar uit om nu samen te gaan werken met Justin en Steven om zo ons doel te bereiken en samen naar New York te mogen gaan.”

Steven Gilbers is van oorsprong hiphopartiest, maar zocht een manier om mensen meer naar zijn teksten te laten luisteren, die tijdens hiphopoptredens vaak wegvallen. Zo is hij een jaar geleden met Spoken Word begonnen. Naast finalist van SPOKEN is hij dit jaar ook kwartfinalist van de Grote Prijs van Nederland in de categorie hiphop. Steven: “Het voelt als een grote eer om positieve reacties van artiesten als Black Ice, Novakane, Blaxtar en George Yamazawa te ontvangen en ik ben dan ook erg trots om een van de laatste drie overgebleven kandidaten te zijn.”

De Kickstarter campagne loopt nog tot 13 september, steunen kan hier.

Foto: Angela Tellier