Studenten niet welkom in supermarkten Rotterdam

21-10-2013 15:24

Studenten mogen bij de Albert Heijn en Bas van der Heijden aan het Bentinckplein in Rotterdam tussen 09:30 en 14:00 uur geen boodschappen meer doen.

Reden voor deze rigoureuze beslissing is dat scholieren klanten overlast bezorgen. Maar scholieren zijn natuurlijk geen studenten. Volgens de supermarkten is het onderscheid maken moeilijk. “Dit heb ik nooit eerder meegemaakt. De spullen kreeg ik mee, met een waarschuwing. Toen ik bij de klantenservice een klacht in wilde dienen, hielpen ze me niet omdat ik niet in de winkel mocht zijn”, vertelt de 18-jarige Sofie Breimer in het AD. Sofie had cruesli, melk en eierkoeken bij zich. Haar ontbijt. Dat zijn geen energiedrankjes, repen chocolade, croissants en zakken chips, die doorgaans op het lijstje van een winkelende pauze scholier staan.

Geen discriminatie

Ahold laat in een verklaring weten dat zij hun klanten vooral aan plezierige winkelervaring wil bieden. “Dat studenten hierin worden meegenomen vinden we erg vervelend, maar het onderscheid is moeilijk te maken.” Dat dit geen discriminatie is, wil Ahold dan ook benadrukken. “Wij zijn een winkel voor iedereen.”

Ook de moeder van Sofie kreeg een waarschuwing. Sofie wilde de maatregel testen door haar naar de Albert Heijn te sturen. Zij gaf aan 47 te zijn en te studeren. Ook zij kreeg een waarschuwing. “Belachelijk, maar ze discrimineren in elk geval niet op leeftijd”, schampert de studente. “Naar aanleiding van mijn klacht ben ik wel teruggebeld. Bizar genoeg boden ze me wél een baan aan. Ze konden nog iemand gebruiken tijdens die uren.”