Media & TV

Jan Nagel: de Kim Jong-un van de lage landen

04-11-2013 10:20

Eind jaren negentig schreef ik tv-kritieken voor Trouw. Ik werd gebeld door de redactie van Middageditie (VARA-VPRO) om een gastcolumn op camera te verzorgen, bij de spoorwegen in Hilversum, die om de vijf minuten dicht gingen. De ultieme ergernis van iedere inwoner en passant van de stad. Fractievoorzitter toendertijd van Leefbaar Hilversum: Jan Nagel.

In mijn korte optreden trok ik fel van leer en bestempelde Nagel tot de Raspoetin van Hilversum, medeverantwoordelijk voor al die ergernissen. Later begreep ik dat Nagel eindredacteur was van Middageditie en dat de redactie weer van hem onder uit de emmer kreeg, omdat ze mijn column had uitgezonden zonder zijn medeweten. Oorlog op de studiovloer, want Raspoetin regeert, niet alleen decennia bij de VARA, maar ook in zijn mediastad.

Kim Jong-un

Nagel heeft iets van een onbewogen, wassen beeld. Type Kim Jong-un, maar dan een stuk vriendelijker, zag ik bij WNL op zondag.

Onbeholpen, geen spatje charisma, als je hem vergelijkt met Henk Krol, die de aanhang van Vereniging 50PLUS heeft verdubbeld, beweert Nagel. De partij staat nu overigens op drie zetels, één minder dan vorige week, maar was in de peilingen ooit goed voor zeventien (!).

Geen historisch besef

Nagel is zaterdag unaniem gekozen tot de nieuwe voorzitter van 50PLUS, dus geen vuiltje aan de lucht binnen zijn partij, waarbinnen zich de afgelopen maanden een ware stammenstrijd heeft voltrokken. ‘We waren zelfs al om twee uur klaar’ vertelt Nagel monter. Schaapachtig luisteren Charles Groenhuijzen en Janneke Willemse naar het PR-praatje van Nagel, zonder één kritische vraag over het verval binnen 50PLUS, na het vertrek van Krol en het eerdere opstappen van het bestuur.

Maar ook heeft het presentatieduo geen enkel historisch besef van de eeuwige teloorgang die er aan politieke initiatieven kleeft, ter eer en glorie van de ouderen in ons land. Al in de jaren negentig is onomstotelijk bewezen dat ouderenpartijen geen lang leven beschoren zijn.

Klaas Wilting

Wel eens gehoord van het Algemeen Ouderen Verbond (AOV), onder de bezielende leiding van Jet Nijpels, toch ooit goed voor zes zetels tussen 1994 en 1998, maar ook daarna intern verpulverd door verschil van mening tussen oudere ego’s. Er mankeert dus stelselmatig iets aan politici, die het voor de oudjes opnemen. Misschien is de rek eruit, zijn ze te weinig flexibel en hangen ze teveel aan het verleden.

Jan Nagel (1939), nu senator in de Eerste Kamer voor 50 PLUS, is vooral een regionale Robin Hood, die je ook moet plaatsen in de categorie Henk Westbroek en Willem van Kooten, ex-dj en thans miljonair. Maar Nagel is ook de man achter de Partij voor Rechtvaardigheid en Vooruitgang (PRDV), een hele mond vol, met prominenten als Peter R. de Vries en voormalig politievoorlichter Klaas Wilting. Helaas nooit van de grond gekomen.

Jan Nagel betekent een spoor van destructie

Want waar Nagel verschijnt, is een spoor van destructie het resultaat. Misschien toch teveel de linkse omroepregent, die geen tegenspraak duldt? Saillant detail is dat Nagel de Berlijnse muur ooit als ‘historisch juist’ heeft gekarakteriseerd, hetgeen hem een fikse uitbrander opleverde van de legendarische Joop den Uyl.

In de studio ook ex-crimefighter en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Fred Teeven. Jan en Fred kennen elkaar natuurlijk en Teeven is niet te beroerd om Nagel ‘een doortastende kerel’ te noemen. Ze zitten er toch.

Nagel raakt dermate op drift door zoveel positieve aandacht dat hij meteen zaken wil doen met Teeven op de vroege zondagochtend.

Heldenrol

De VVD heeft steun nodig in de Eerste Kamer en Nagel wil best een gebaar maken, mits Teeven bereid is om te zorgen dat 50 PLUS tien procent van de meevaller van vierhonderd miljoen krijgt. Met dat geld kunnen ouderen schadevergoeding opeisen als ze het slachtoffer zijn geworden van jonge criminelen.

‘Maandagochtend om negen uur aantreden Fred, met Rutte erbij, dan is het na een kopje koffie zo beklonken’.
Heel even mag de kersverse voorzitter van 50PLUS een heldenrol vertolken in zijn eigen sprookje, waar de VARA al belangstelling voor toont.