Geenstijl blundert met nerdenracistische ‘grap’

25-11-2013 15:18

Het lijkt de laatste dagen wel alsof het geïnstitutionaliseerde racisme helemaal bon ton is. Op internet, op televisie, op de radio, alles en iedereen met ook maar een beetje afwijkend uiterlijk, herkomst, geslacht, huidskleur, geloof of welke handicap dan ook wordt snoeihard gekwetst. Zelfs de normaal zo objectieve en correcte NOS lijkt niet te kunnen stoppen met racisme of het plaatsen van tendentieuze artikelen en foto’s van Indonesische gerechten die alleen maar bedoeld kunnen zijn om alles wat de VARA, Joop.nl en andere verschillige organisaties in de wereld hebben opgebouwd puberaal onderuit te trappen. Kwetsen om het kwetsen dus.

En dat terwijl Theo van Gogh (waar de NOS, Gordon, Jack Spijkerman, Daphne Bunskoek en Katy Perry de naargeestige erfgenamen van zijn) toch alweer lang geleden fatsoenlijk uit de weg is geruimd.

Helaas, de guurdomrechtse wind blijft maar uit alle hoeken tegelijkertijd waaien. En dat treft steeds meer mensen tot in het allerdiepst van hun ziel.

Vieroogdwerghongaar

Daar kan ook TPO-tecnieknerd Gyurka Jansen over meepraten. Jansen (1 meter 43 hoog en voorzien van bril met huge ass glazen, gekleed in verwassen metalshirt) werd enige tijd geleden op zeer schokkende wijze door het brutale shocklog Geenstijl weggezet als ‘vieroogdwerghongaar’. En dat alleen maar omdat hij een bril draagt en uit Hongarije komt.

Niet alleen in een artikel van Geenstijl met de treffende kop ‘Het is ALLEMAAL de schuld van Geenstijl‘ (geschreven door Pritt Stift, wat een pseudoniem is van Marck Burema, zo durven wij best te openbaren) werd de Nederlands-Hongaarse Jansen zonder provocatie onmenselijk aangepakt. Ook in een filmpje van Rene van Leeuwen (werkzaam als redacteur bij Geenstijl.nl onder het pseudoniem ‘Van Leeuwen’, zo durven wij best te openbaren) werd de Hongaarse achtergrond en de ernstige, chronische, visuele handicap van Jansen er nietsontziend aan de haren bijgesleept. Terwijl Jansen een normale voornaam heeft werd hij toch ook heel stigmatiserend ondertiteld als ‘Vieroogdwerghongaar’.

Zigeunersaus

Voor de puisterige pubers (allemaal!) die graag naar dit soort pulp kijken was dit natuurlijk allemaal lachen, gieren, brullen. Maar voor Jansen, wiens opa nog het recept voor zigeunersaus uit zijn hoofd wist, is dit een serieus trauma.

“Ik heb de krassen op mijn ziel staan”, laat een duidelijk hoorbaar aangeslagen Jansen telefonisch aan de redactie van ThePostOnline weten.

“Het is elke keer weer hetzelfde. Als het om Zwarte Piet, Joden, Moslims, vrouwen of de afhaal-Chinees danwel De Griek gaat struikelt heel social media over elkaar om het voor die gekwetste slachtoffers op te nemen. Maar als je eenmaal een Hongaarse nerd met +17 en -28 bent die meedoet aan een LAN-party mag alles zomaar over je worden gezegd. Waar zijn nu de excuses van Daphne Bunskoek? Krijg ik nu ook een glatis kalendel van de Chinese Muul? Nee meneer. Ik krijg helemaal niks. Ik moet maar weer zien hoe ik hier bovenop kom!”

Nerdenhaat

Volgens Huub Bellemakers, voorzitter van de koepelorganisatie Gekwetste Hongaarse Nerds in Metalshirt met Bril op het Internet, is er in Nederland sprake van ‘geïnstitutionaliseerde, onversneden haat tegen nerds en Nederlandse-Hongaarse Brabanders al dan niet met oogafwijking en of metalshirt’.

“Het lijkt wel alsof Fortuyn en Van Gogh dit allemaal mogelijk hebben gemaakt, zoals Reinier Kist van nrc.next het onlangs zo eloquent omschreef in zijn liberale studentenversie van NRC Handelsblad“, vertelt Bellemakers telefonisch. Hij is nauwelijks verstaanbaar door zijn dubbele tong en Brabantse accent.

“In onze koepelorganisatie krijgen we zeker twee klachten per 167 jaar binnen maar de laatste tijd is dat aantal meer dan verdubbeld. Helaas is er weinig aan te doen want sinds men nerds niet langer met brillen maar met lenzen is gaan uitdossen en de Hongaarse pruiken ook in diverse kleuren gedragen mogen worden, is dit gewoon een acceptabel niveau van zinloos kwetsen om het kwetsen. Dat is door zowel een bezwaarschiftcommissie als door de rechter bepaald”

Kapottwitteren

TPO-nerd Jansen zelf laat echter weten niet bij de pakken neer te zitten: “De afgelopen jaren heb ik al veelvuldig mensen kapotgetwitterd (twitter is een soort van ‘microblog’, red) over dit online gehaat tegen Hongaars-Nederlandse nerds. En dat zal ik blijven doen. Net zolang totdat ook ik huilend tegenover Geenstijl aan tafel bij Pauw & Witteman mag zitten, met verder alleen maar andere gekwetste Nederlands-Hongaarse nerds aan de tafel zodat we die mensen van Geenstijl makkelijker op beproefde publieke omroep-wijze moreel klem kunnen zetten. Kan ik ook eens laten zien hoe intens kwetsend zo’n lollig bedoeld item kan zijn. Koekje van eigen deeg enzo!”

“De HuffingtonPost en Gawker hebben al interesse getoond in mijn verhaal en Trijntje Oosterhuis is bereid likes voor gekwetste nerds in te zamelen, dus het kan nooit lang meer duren of deze jongen haalt ANP.”

Jansen wil overigens benadrukken dat hij geen centimeter zal wijken voor nerdenhaat. “Ik blijf mijn werk als Hongaars-dwerggevormde, bebrilde nerd in metal-shirt gewoon voortzetten en kom altijd weer terug. Wat dat betreft ben ik net Ad Melkert.”

Bovenstaande ironische tekst is een voorbeeld van satire. Helaas leven we momenteel in een maatschappij waarin zulks er duidelijk bij moet worden gezet. Andere vormen van satire zijn: grappen maken over een Chinese kandidaat, het gebruik van de omkering en overdrijving in een Avro-radio 1-programma en een harde grap maken over slavernij in een satirisch cabaretprogramma. Ook bij voldoende ophef op de sociale media over deze satire is excuses achteraf niet mogelijk.