Kunst

Booka Shade’s Eve: techno vol muziek

06-01-2014 16:02

Booka Shade maakt al een jaar of tien dansbare muziek. Dit Duitse techno-duo trok naar Manchester en maakte hun vijfde CD die ze naar het huis noemden waar ze zich opsloten om deze 12 tracks te maken: Eve. Het resultaat van deze quarantaine is een afwisselende plaat, die je vaak toedekt en even gemakkelijk de zojuist gecreëerde oase in knalt. En: een plaat met een verhaal.

De absolute hit van deze CD is het nummer Love Inc. Onderstaande video laat weinig aan de verbeelding over en sluit naadloos aan op de titel. Al had de clip evenzeer beelden kunnen bevatten van gelukzalige twintigers, zonnebrildragend, met het technovingertje dansend in de lucht, niet gehinderd door enig besef van een realiteit buiten het drumloopje, zorgeloze vocalen en steeds maar opkomend geluid van een trombone.

Waarom de plaat zich leent voor een luistersessie van A tot Z? Je begeeft je als luisteraar tussen dromerige tonen van Time’s On My Side en het zomerse Many Rivers. Waarna je kennis maakt met de meer intense nummers als het spannende Leema, dat niet zou misstaan onder een scene in een misdaadfilm, waarin het kwade genie de val klaarzet om de held mee te overmeesteren of een gigantische hoeveelheid goud te veroveren. Ocean’s Eleven-achtig, maar iets donkerder en grimmiger.

Het uitstapje met Fritz Kalkbrenner (niet geheel onbekend) is meer dan aardig en verdient daarom zeker een vermelding: Crossing Borders. Waarom deze CD een tocht naar de Plato of Concerto waard is? Omdat hij met instrumenten is opgenomen. Zoveel makers van techno zijn niet eens in het bezit van een drumstel, deze jongens hadden werkelijk de meest obscure instrumenten tot hun beschikking. Bekijk absoluut onderstaande documentaire en luister dan ook maar via deze link naar de grootste delen van de CD. Sinds Marbert Rocel klonk dansmuziek zelden zo vol muziek.