Leven

Citaten die u écht even moet lezen, gejat van de buren

07-01-2014 23:54

Onderstaande citaten zijn afkomstig uit een interview met VVD-Eerste Kamerlid Heleen Dupuis in dagblad Trouw. Wij raden u bindend aan het volledige interview op de site van Trouw te lezen.

“Nederland is een van de rijkste landen ter wereld, maar tegelijk maakt zowat iedereen gebruik van sociale voorzieningen. Dat is voor mij een aanwijzing dat we het systeem verkeerd hebben ingericht.

De overheid wekt de illusie dat ze de Grote Hulpverlener is. Zit er iets tegen, dan kunnen we bij haar terecht. Die verwachting moet de overheid niet wekken.

Je hebt altijd een groep mensen die echt niet kan werken. Maar dat kan hooguit voor tien procent van de huishoudens gelden. Niet voor de 90 procent die nu subsidie ontvangt.

[De SP] zegt er niet bij dat minder subsidies óók leidt tot minder belastingen en premies. En dat komt weer ten goede van het netto inkomen, in de eerste plaats dat van de middenklasse.

In beginsel moet iedereen voor zichzelf zorgen en zoveel mogelijk beslissen over zijn inkomen. Alleen gaat dat niet, omdat de overheid zoveel geld afpakt.

Ook werkt het socialistische idee van een grote ruif met subsidies corrumperend.

In het Nederland dat mij voor ogen staat, moet de overheid juist kunnen beredeneren waarom ze burgers geld afneemt.”