Leven

30 dagen planten eten

14-01-2014 10:30

Iedereen heeft zo zijn goede voornemens voor het nieuwe jaar. Eerlijk gezegd vind ik het altijd een beetje overdreven. Een gewoonte van jezelf afschaffen, die eerst maar al te goed bij je persoonlijkheid paste. Enfin, de maand januari betekende de laatste drie jaar voor mij als een soort opschoningsmaand. Zo was ik de vorige jaren in plaats van koning alcohol een maandje aan de fris. Even een goede start, om vervolgens in het oude gareel meer bewust te zijn van wat alcohol met je kan doen. Nu klinkt het of ik niet kan functioneren zonder alcohol, zeker niet. Ik ben gewoon student dus een biertje of twee in het weekend hoort daarbij.

Dit jaar verloopt anders. Waarbij vlees elke dag op het menu stond, heeft deze plaats gemaakt voor groente, zaden, noten en soja producten. Een maand veganistisch eten. Oftewel geen chocolade, geen lekkere kip of een stukje zalm, geen melk, geen eieren, geen normale pasta en nog wel duizend andere dingen die ik moet afslaan deze maand.

Je hoeft niet de kiloknallers te kopen, het is een keuze

Waarom? Vlees was zo’n gewoonte voor me dat ik dat stukje ham op mijn boterham niet meer als dier zag, maar gewoon als beleg. De fabrieksbeesten zijn in geen enkel opzicht te vergelijken met de dieren die wij kennen uit de wei. Plofkippen bijvoorbeeld, we weten allemaal dat die volgespoten wezentjes meer op voetballen lijken dan op kippen. Alsnog vliegen ze de winkel uit door de gunstige lage prijzen in deze barre depressie. Ik verafschuwde dat. Waarom doe ik mee aan een massa industrie waar ik zo zwaar tegen ben. Het is allemaal gewenning, je weet niet beter. Maar door de vele afschuwelijke filmpjes op internet en de scherpe reclames weet ik nu wel beter. Je hebt het lot van die beestjes in eigen handen, ook al sta je in je eentje niet zo sterk en denk je dat het niets verandert, als iedereen er meer bewust van wordt zal het toch een verschil maken. Je hoeft niet de kiloknallers te kopen, het is een keuze.

Eerlijk, het is wel vrij extreem om van de een op de andere dag het grootste deel van mijn voeding af te zweren en over te gaan op alleen maar plantaardige producten. Maar iets moet je over de streep halen. De eerste week vergde het bijna al mijn energie en tonnen discipline. Maar eenmaal begonnen, kan je niet meer terug. Het is weer beginnen bij nul, op elke verpakking kijken welke ingrediënten erin zitten, al die bewerkte producten met ingrediënt namen waar je u tegen zegt. Weet jij veel wat emulgatoren of extroce is.

Veganisme

Tijdens de kerstdagen, waar zoals bij iedereen ik ook flink gezondigd had, las ik mij in over de ins en outs van veganisme. Via een site kreeg ik een week lang elke dag een mailtje met handige recepten en een opstekertje waarom het ook alweer zo goed was om plantaardig te eten.
Er wordt gezegd dat als je geen dierlijke producten meer eet, je je een stuk fitter voelt. Maar dat komt pas na een paar weken. Ook kunnen op lange termijn allergieën verdwijnen. In het vaak bewerkte eten van de westerse wereld zitten twee keer zoveel eiwitten dan dat we daadwerkelijk nodig hebben, dus daaraan geen tekort. Wat was ik moe de laatste tien dagen, uit bed komen was geen pretje en snel voelde ik me zwak.

Natuurlijk heb je vitaminen nodig zoals B12, maar die zijn te verkrijgen in handige zakjes. Dit is dan ook echt nodig, want zonder ben je niets waard. Nu na twee weken voel ik me een soort van als herboren. Mijn lichaam voelt anders aan, het heeft genoeg aan een kom soja yoghurt met chia zaden, lijnzaad, noten en onbewerkte cruesli. Een paar uur later schreeuwt mijn buik niet naar een tussendoortje zoals een snicker of een kroket, maar naar een goed met humus besmeerde boterham. Dit is om de energie op pijl te houden, verder zit ik de hele dag gewoon vol. S’ avonds was altijd wat lastiger, wat mag ook alweer wel en waar zitten nou ook alweer wel dierlijke producten in. Het zal je verbazen in hoeveel vooral bewerkte producten dierlijke stoffen zijn terug te vinden, maar in zoveel ook niet. Volkorenpasta met gepelde tomaten en paprika, een mihoen soepje met verschillende groenten en kruiden. Een lekker uitje erdoorheen, wat knoflook en je bent klaar. Na zo’n gezonde maaltijd is er nul behoefte om ongecontroleerd een hele zak chips leeg te eten. Een sinaasappel of kiwi voor de smaak als toetje is top, meer heb je echt niet nodig.

Wat win ik ermee na een maand? Een overwinning voor mijzelf en een bredere kennis van voeding. Minder behoefte aan vlees en vis. Misschien blijf ik wel vegetariër. Chia zaden zijn niet meer weg te denken, daarin zit zoveel voeding echt een aanrader. Maar na deze maand soms normale pasta en een eitje af en toe kan geen kwaad.