Dogecoin: Wow, so money, such finance

20-01-2014 19:00

Als je aan geld denkt, denk je al snel aan serieuze dingen zoals sparen, belastingen en rente en niet aan het weggeven aan willekeurige mensen omdat ze iets grappigs zeiden of het rondstrooien, gewoon ‘voor de lol’.

Deze dingen zijn echter wel karakteristiek voor Dogecoin, kortweg DOGE, een cryptocurrency zoals Bitcoin, Litecoin, Peercoin en vele anderen. Echter is er over deze niet zo veel speciaals te zeggen: het zijn gewoon munteenheden eigenlijk. Er is iets speciaals aan Dogecoin, wat eigenlijk geen enkele andere munteenheid heeft: het is allemaal niet zo serieus. En dat is eigenlijk helemaal niet zo negatief.

Want wat is het?

Dogecoin is een munteenheid met als inspiratie de meme ‘Doge’. Een plaatje van een Japans hondenras, de Shiba Inu, met daarop teksten als ‘such wow’ en ‘very doge’. Dit kan natuurlijk op heel veel dingen toegepast worden. Een hond met een shawl krijgt de tekst ‘much artistic’ of ‘so indie’. Blijdschap? ‘many wow’, ‘very joy’. En zo ook geld: ‘such currency’ ‘many Ðoge’. Het is luchtig, grappig, maar bovenal anders. Want waar het bij alle andere cryptocurrencies eigenlijk gewoon gaat om zo veel mogelijk geld verdienen (voor alle day traders en pump & dumpers), gaat het bij Dogecoin vooral om lol. Gewoon lekker klooien, eigenlijk. Wat wel interessant is, dat het alsnog waarde heeft. Niet veel; één Doge is op het moment maar 7/100e dollarcent, maar het is toch leuk. En hoe meer mensen het leuk vinden, hoe meer het waard wordt. Maar, zegt iedereen, dat is nog steeds niet het doel. Het doel is lol hebben.

Kan je er wel iets mee?

Hier stuiten we op een paar problemen. Het is eigenlijk nog best nutteloos. Het is net iets meer dan een maand oud, wat betekent dat het nog in zijn kinderfase zit. Echter heeft DOGE al veel bereikt , waaronder de eerste transactie (Pizza, net als met Bitcoin), het eerste goede doel dat het accepteert (een hondenopvangcentrum), de eerste erkenning van een overheidsinstantie (de Federale bank van India), en zelfs haar eerste roof (dogewallet, Ð30.000.000,-). Maar er is nog veel te behalen. Het is gigantisch bijzonder dat Dogecoin zo snel groeit: nog nooit is een (crypto)munteenheid zo snel gegroeid.

Maar als mensen er zo onserieus over zijn, kan het dan wel echt ooit iets worden? Die vraag verwoordt heel goed de zorg die een groot (en groeiend) aantal gebruikers heeft. Die zorg is echter niet nodig: ‘serieuze’ bedrijven zoals Delta V technologies, een vliegtuigingenieursbedrijf, en reddit.com overwegen al om het te accepteren, en er zijn al meerdere artisten, gamedevelopers en webshops die het accepteren.

Dogecoin heeft gigantische potentie door haar onserieuze basis, waardoor mensen juist meer geneigd zijn om er mee bezig te gaan. Zij springen niet in het diepe van een markt die ze niet begrijpen, maar kunnen met iets wat (tot nu toe) weinig waarde heeft experimenteren. Dogecoin is eigenlijk een perfecte introductie in de economie en hoe geld eigenlijk zou moeten zijn.

Meer weten?
http://www.reddit.com/r/dogecoin
http://www.dogecoin.com
http://foundation.dogecoin.com/

Sander van Velze schrijft ook voor Brightlights.nl