Al pratend poëzie

23-01-2014 14:11

Door de uitvinding van het internet is mijn wereld een heel stuk groter geworden. En nee, het is niet alleen verreken door galaxyplaatjes met quotes in helvetica, door filmpjes van stuntende katten en door het twitteraccount van Geert Wilders, maar door onder andere een nieuwe kant van het internet. De poëtische en kunstzinnige kant van YouTube. Het wordt ook wel spoken word genoemd.

Het begon met dit artikel op één van mijn favoriete webzines, Rookie. Eigenlijk was ik voor die tijd amper bekend met poetry slams of spoken word art. In Nederland is dit concept nog behoorlijk underground. Proza- en poëzieavonden door jonge schrijvers worden telkens populairder, maar spoken word is nog een tamelijk onbekend begrip in de lage landen. Ik heb er eigenlijk nooit iets over gehoord. (Correct me if I’m wrong, ik probeer nog mijn weg te vinden in het poëtische undergroundwereldje.)

Maar wat houdt spoken word nu eigenlijk in? Mijn definitie is een combinatie van proza, poëzie en drama op een podium. Het is het brengen van een meestal poëtisch opgebouwd verhaal, ondersteund door mimiek. Alsof je het natuurlijk brengt, eigenlijk. Om mijn omschrijving te illustreren, hieronder een voorbeeld: Postcards van Sarah Kay. Eén van de bekendste Amerikaanse spoken word-artiesten.

Zoals je ziet is spoken word spelen met taal, spelen met houding, spelen met toneel en spelen met je publiek. In mijn ogen een fantastische, nieuwe vorm van kunst. In grote steden in de Verenigde Staten en Zuid-Afrika zijn deze slams bijzonder populair, waar het alle recht toe heeft. Nogmaals de vraag, waarom is dit nog steeds niet doorgebroken in Nederland? Ik wed dat er voldoende publiek voor is.

De Zuid-Afrikaanse Nova is één van mijn favorieten. Een meisje dat ooit het podium beklom, in een korte tijd razend populair werd in het hele land en meerdere prijzen ontving als inspirerende vrouw. Met het bovenstaande filmpje doet ze ‘To-do list for Africa’, over hoe het continent zichzelf opnieuw moet ontdekken en de mogelijkheden die er allemaal zijn. Een prachtig stukje taal en een prachtig stukje moraal. Ook haar andere slams zijn fantastisch, bijvoorbeeld A Love Supreme.

Is dit het vreemd dat wij dit nog niet kennen of zit ik verkeerd? Mocht er een keer zo’n avond of wedstrijd georganiseerd worden, nodig me alsjeblieft uit. Onderhand heb ik deze kant van YouTube wel gezien en wil ik spoken word écht beleven. Volgens mij is dit dé ultieme kunst voor taalfanaten. Hoe woorden kunnen vormen en bereiken. Spoken word, ontdek Nederland.