Ode aan het lezen

29-01-2014 11:50

“A reader lives a thousand lives before he dies. The man who never reads lives only one.”  George R.R. Martin. Hij schreef de boeken van Game of Thrones. Ja, daar zijn boeken van.

Uit een onderzoek in 49 landen is gebleken dat Nederland goed scoort als het gaat om technisch lezen, maar helemaal onderaan bungelt als we kijken naar het leesplezier. Het lezen wordt op jonge leeftijd al snel ondergeschikt gezien aan bijvoorbeeld televisie kijken of spelen op een iPad.

Hoewel ik een filmstudie volg en film- en televisieliefhebber ben, deel ik de mening dat de nieuwe media, in dit geval de film en televisie, het boek saai maken. Twee uurtjes zitten, een film kijken en het is zo voorbij. Twee uurtjes een boek lezen en erachter komen dat je er nog lang niet bent, werkt in die optiek vrij demotiverend.

Ik las veel boeken op de basisschool maar toch voel ik me een totaal nieuwe lezer, nu ik wéér veel lees. Vooral omdat lezen van bepaalde literatuur een verplichting werd op de middelbare school. Dat maakt het al snel saai en stom. Daarom las ik vooral tijdens de zomervakanties, omdat ik dan juist niet verplicht was te lezen. “Staat het op mijn literatuurlijst? Dan kijk ik de film toch even!”

Maar wie leest kijkt als het ware ook een film, je eigen creatieve film. Een film die wordt geprojecteerd in je hoofd en wordt aangekleed door de informatie die de woorden in het verhaal bevatten. Dat is het leuke van lezen, de mogelijkheid om je helemaal te verliezen in een verhaal dat aansluit bij je voorkeur. Waar een film alles voorkauwt, verhaallijnen inkort en zelfs drastisch verandert, bepaal je bij een verhaal helemaal zelf wat je ermee doet. Die creativiteit is uitstekend voor je breinrijping. Op jonge leeftijd worden voorgelezen kan voor een groot deel je latere leerniveau bepalen en zelf blijven lezen op een oudere leeftijd houdt je hersenen fit en scherp.

Wat is nou goed om te lezen? Er zijn zoveel goede boeken, voor iedereen is er wel een geschikt boek. Er zijn zoveel genres, stromingen en tijdsperioden. Horror tot whodunnit’s, romantiek of naturalisme, geschreven in de postmoderne tijd of de victoriaanse periode. Ik kan boeken aanraden die ik zelf gelezen heb, maar er zijn veel meer en veel betere. Probeer op zoek te gaan naar jouw eigen stijl en probeer verschillende genres. Het belangrijkste: zie het als ontspanning en niet als een verplichting.

Train je denkvermogen, verrijk je kennis en vergroot je creativiteit. Hoe? Ga naar de Polareboekwinkel, zoek een boek dat bij je past en lees!