Feestje 8Bahn wil nog meer loopings

03-04-2014 16:07

‘Vroeger was ik klein en lief en ging ik op schoolreisjes. Nu ben ik 1 meter 90 en ga ik het liefst naar feestjes waar je niet stil kunt staan.’ Arnhem. Mijn laatste herinnering aan de hoofdstad van Gelderland is het Openluchtmuseum van de schoolreisjes. Overigens ook de enige keer dat ik daar geweest ben. Nu sta ik in een loods op een industrieterrein los te gaan op snoeiharde techno en deep house.

(Honds)Dollkraut

De spits afbijten. Dat is de taak van Dollkraut op de semi-zomerse avond. Klokslag elf uur begint de goede vriend van het 8Bahn-team aan zijn set die vooral bedoeld is om de menigte los te krijgen. Het begin is matig, zo draait de DJ op een gegeven moment de ‘drop’ weg, zodat de extase verandert in een teleurstelling.

Gelukkig draait Dollkraut bij. Er komt meer funky shit en het publiek begint al iets losser te worden. Beugels vast, want 8Bahn is nu écht begonnen. De dansjes worden losjes en een enkeling gaat al zo lekker dat er sprake is van HondsDollkraut.

DJ Vakula is iemand die sowieso , ongeacht hoe goed de set ook is, respect verdient. De Oekraïense plaatjesdraaier heeft de laatste weken gewerkt als verpleger om gewonde landgenoten. Dat hij nu in een loods in Arnhem staat verdient meer dan een standbeeld: een losgaand publiek. De fingerlights en lichtstaafjes worden uit de tassen getrokken. De rave is begonnen. Graaf Vakula achter de decks, het publiek uitzinnig als de natuur in Transsylvanië.

Nog meer loopings

Pascal Rietman a.k.a. Patski a.k.a. Beuker a.k.a. Eindbaas 8Bahn is de volgende die het publiek gaat vermaken en hoe! Er zijn tracks waarbij de bass door de diepste vezels van het lichaam heen knalt. De voetjes komen steeds meer van de vloer en het ‘Konijnendansje’ komt steeds meer voor. Er wordt bier gedronken, de lichtjes zweven door de atmosfeer. De sfeer is prima, er is liefde voor alles en iedereen. Sky is the limit bij Patski.

De zon knipoogt al naar de wereld als Marquis Hawkes de loods totaal af gaat breken. Het is ondertussen al iets rustiger geworden, maar de mensen die er zijn zitten in een vibe die vergelijkbaar is met de zevende hemel. De Brit suist zo hard het industrieterrein over dat heel de Nieuwe Haven weg is.

Bij 8Bahn wordt je al heen en weer geslingerd, maar het Arnhemse techno squad wil meer. Veel meer. Niels Leferink is één van de organisatoren en vertelt wat 8Bahn nog meer wil: “We zijn begonnen als twee verschillende groepen die daarna bij elkaar zijn gekomen. We willen met 8Bahn nog zoveel meer, festivals, grotere podia en dergelijke.”

Beeld: Shutterstock