Hoezo vrouw met baard? Man in jurk!

12-05-2014 13:55

Elke man kan een baard laten staan. Elke man kan een jurk aantrekken. Elke man had de naam Conchita Wurst kunnen claimen voor Tom Neuwirth het deed en er glansrijk het Songfestival mee won. Maar een vrouw met een baard tover je niet zomaar tevoorschijn. Toch had iedereen het over vrouw met baard in plaats van man in jurk. De feiten respecteren blijkt weer moeilijk.

Natuurlijk, een gemiddelde man is Tom niet. Maar een gemiddelde vrouw is hij nog veel minder. Even afgezien van die baard, hoeveel vrouwen zouden die oogverblindende jurk met wespentaille van hem aan kunnen? Hoeveel vrouwen zijn zo perfect opgemaakt? Hoeveel vrouwen hebben zo’n weelderig kapsel? Hoeveel vrouwen zijn even glad onder hun oksels, op hun borst, hun armen en benen als Tom alterego Conchita? Tom is geen vrouw, hij is een glamourbabe, een mannelijke. Conchita is een man en dat blijft hij, niks transgender. Tom zegt het zelf, wie zou dat beter weten?

Bierbuiken en oranje kleding

T-shirts met in grote letters BIER erop geprint, gespannen om bijpassende buiken passen bij mannen. Grauwe vierkante koppen in camouflagepakken, de matchende Kalasjnikov over de schouder. Ultiem mannelijk. Over een maand kan de mannenmodekleur in Nederland zomaar opeens een paar weken oranje zijn. ‘Echte’ mannen doen dan mee en niemand die ervan opkijkt. Zo zijn mannen nu eenmaal. Of zo hebben ze dat met elkaar afgesproken, al weet niemand meer waarom. We zijn het gewoon zo gewend geraakt. Zoiets. Bij gewone mannen is elke verwarring met een bebaarde vrouw uitgesloten. Maar ik snap Tom wel. Gewoon is maar gewoon. Niets bijzonders en al helemaal niet glamoureus. Of zelfs maar mooi. Beter kan het sowieso.

Mannen in jurken, ach zo’n vaart zal dat niet lopen. Ook Tom zal het vast geen prioriteit vinden. Tom’s verdienste is dat hij een beetje heeft geholpen de denkruimte te vergroten. Tot in het over het algemeen homofobe Oost-Europa sprokkelde hij de punten bijeen. Hij drukt zijn missie net even anders uit. Hij wil tolerantie voor alle seksuele gezindten, voor alle levensstijlen en voor alles wat van de norm afwijkt. Want zo leuk is een norm niet. “Be the best version of yourself rather than a bad copy of someone else!” Wie kan daarop tegen zijn? Je moet toegeven, hij heeft het onomstotelijk bewijs geleverd dat alles anders kan. En ga eens beweren dat die jurk hem niet stond!

Masculien Europa

Als mannen zelfs glamourbabes kunnen zijn, kunnen ze alles zijn wat ze willen. Of niet willen, maar misschien straks wel. Als er genoeg schapen over de dam zijn, als genoeg durfals zoals Tom Neuwirth ze zijn voorgegaan. De eerste vrouwen die broeken gingen dragen werden voor manwijven uitgescholden. Dat een man in een jurk nu nog wordt uitgemaakt voor vrouw met baard, zegt dus niets.

Dat probleem is overigens op te lossen: die baard er ook af. Maar Tom heeft goed begrepen dat het dan pas echt bedreigend wordt voor het zelfvertrouwen van masculien Europa. Dat een man eruit kan zien als een vrouw zonder baard, dat is pas eng. Terwijl ik genoeg vrouwen ken die eruit zien als een vent. En daar helemaal niet mee zitten. Vrouwen zijn gewoon niet van die watjes.