Leven

13 procent studenten Nijmegen gebruikt harddrugs

01-06-2014 19:56

45 procent van de studenten aan de Radboud Universiteit (RU) gebruikte ooit drugs en 13 procent waagde zich wel eens aan harddrugs. Dat blijkt uit onderzoek van het Algemeen Nijmeegs Studentenblad (ANS) onder precies 800 Radboudianen. Cannabis blijkt de drug die het meest in de smaak valt bij de Nijmeegse student: 42 procent nuttigde deze plant als genotsmiddel, waarvan meer dan de helft op regelmatige basis. 19,5 procent van de studenten inhaleerde wel eens lachgas.

Van de in Nederland verboden middelen blijkt XTC het populairst: 12,5 procent slikte wel eens een pretpil, waarvan meer dan de helft vaker dan eens.

Brave studenten

Met deze cijfers lijken de Nijmeegse studenten een stuk braver dan recente berichtgeving over toenemend xtc-gebruik doet vermoeden.

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van Folia Magazine dat ongeveer tweederde van de Amsterdamse studenten vaker dan twee keer xtc slikte.

Credo Magazine ondervond dat een derde van de studenten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam ervaring heeft met harddrugs.

De Nijmeegse resultaten lijken deze hoge aantallen te relativeren.

Onderzoeksmethode

Hoewel het mogelijk is dat het er in de Randstad simpelweg wilder aan toegaat, kan de oorzaak van de discrepantie ook liggen bij de onderzoeksmethode.

ANS verspreidde haar vragenlijsten niet enkel online, maar ook op papier. Zo is mogelijk een bias, waarbij drugsgebruikende studenten eerder geneigd zijn de enquête op internet in te vullen, voorkomen.

In de enquête werden studenten verder gevraagd naar hun drugsgebruik, wegen waarlangs zij hun drugs verkrijgen, redenen om al dan niet drugs te gebruiken en de plekken waar zij ooit een trip beleefden.

De vragenlijst werd ongeveer 600 keer op papier ingevuld op de campus en kreeg ongeveer 200 keer online respons.

De verdeling over faculteiten, jaarlagen en geslacht is bij benadering evenredig met de werkelijk verhoudingen op de RU.