Media & TV

VPRO-dramaserie over Mussert van de baan

11-06-2014 16:27

De voorgenomen dramaserie over NSB-leider Anton Mussert gaat niet door. Dat zegt VPRO hoofd drama Joost de Wolf tegen ThePostOnline. Kees Prins was betrokken bij het project, maar het Mediafonds zag het project tot tweemaal toe niet zitten. Daardoor krijgt de VPRO de financiering niet rond. De Wolf vindt het jammer maar heeft wel een pleister op de wonde: het voorstel voor een driedelige serie over collaborateur-crimineel Dries Riphagen is wel goedgekeurd. In de hoofdrol: Jeroen van Koningsbrugge. De serie wordt volgend najaar uitgezonden.

“Het Mussert-project is dus helaas van de baan”, zegt De Wolf. Het Mediafonds zag volgens hem een bijna documentaire-achtige opzet voor zich, terwijl de VPRO de serie wilde laten beginnen nadat Mussert zijn eerste bezoek aan Hitler had gebracht. Toch is De Wolf erg ingenomen met het groene licht voor de serie over Riphagen. “Een interessant verhaal met meerdere lagen.”

De Hollandse Al Capone die Nazi werd

Riphagen, bijgenaamd de Hollandse Al Capone, maakte naam als pooier en als uitbater van gokhuizen. In de Tweede Wereldoorlog werd hij de spil van alle onderwereldfiguren die met de Duitse bezetter samenwerkten en leverde hij in dienst van de Sicherheitsdienst honderden joden uit aan de nazi’s. De crimineel is nooit berecht. Nadat de onderwereldbaron in mei 1945 werd opgepakt, vluchtte hij in 1946 naar Argentinië. Daar raakte hij bevriend met president Juan Perón. Riphagen overleed in 1973 in Zwitserland.

Riphagen is mede ontsnapt omdat verschillende rivaliserende overheidsdiensten elkaar in de haren zaten, ontdekte journalist Bart Middelburg later. “Dat is een gegeven dat ik erg interessant vindt”, zegt De Wolf. “Dat uitdiepen past bij het drama dat wij als VPRO willen aanbieden.”