Twijfelkont

19-06-2014 10:34

Inmiddels ben ik zo’n vijf maanden bachelorstudent af. Eind januari haalde ik geheel onverwachts toch het hertentamen van Ondernemings- en Insolventierecht en daarmee gelijk mijn laatste bachelorvak. Ineens was daar – een week te vroeg én met een zes die aanvoelde als een tien met een gouden randje – het verlossende woord: ik kon na 5,5 jaar eindelijk beginnen aan de race voor die meestertitel.

Tja, en dan? De keuze om pas in september aan mijn master beginnen, was snel gemaakt. Ik heb om verschillende redenen zo hard aan die bachelor moeten trekken dat ik echt even een pauze nodig had voordat ik weer aan de studie zou gaan. Inmiddels ben ik dus voornamelijk aan het werk en met vier baantjes – studentredacteur bij Univers, bakkershulpje in een supermarkt, communicatiemedewerker bij een advocatenkantoor en mijn werk als freelance schrijfster – lukt dat prima.

Nadenken

Naast werken en tijd voor leuke dingen zijn deze maanden ook bedoeld om na te denken over de toekomst. Wat wil ik nu eigenlijk? Verder in het schrijven en de journalistiek? De rechtenwereld in? En waar ga ik m’n master doen? De strafrechtmaster in Tilburg of de master Forensica, Criminologie & Rechtspleging in Maastricht? Blijf ik in het vertrouwde Tilburg of ga ik nieuw avontuur tegemoet in het zuidelijke puntje van Nederland? Hoewel ik had verwacht dat ik na het behalen van mijn bachelor zonder zorgen door het leven zou gaan, zijn er dus gewoon weer andere dilemma’s voor in de plaats gekomen.

En daar had ik dus eigenlijk geen rekening mee gehouden. De keuze voor de master is inmiddels gemaakt – ik dwaalde twee weken geleden een aantal dagen rond in Maastricht en wilde er eigenlijk niet meer weg – maar er blijven nog genoeg onzekerheden over. Welke kant ik op wil met werk, familie, vriendschappen, relaties, hobby’s; eigenlijk alle zaken buiten de collegebanken? Dingen waar ik gewoonweg geen oog voor had toen ik nog zo druk voor die bachelor ploeterde.

Zorgen en genieten

Dus lieve bachelorstudenten – en dan met name degenen die hun laatste vakken dit semester afronden – werk nog even een paar weken hard door. Ga voor die laatste loodjes en neem over een paar maanden trots dat bachelordiploma in ontvangst. Maar onthoud, wanneer je balend tot diep in de nacht zit te leren en het even niet meer ziet zitten: geniet ook van die momenten, want voordat je het weet zijn ze voorbij en zit je weer met andere keuzes en worstelingen opgescheept. Dan lijken zorgen over het halen van je bachelor ineens een stuk minder groot.

Deze column is eerder op Univers verschenen.

Beeld: Shutterstock