Kunst

God kwam naar Londen

15-07-2014 17:19

De beste man is 91 jaar oud en onverminderd populair. Het grote publiek kent hem als die man met die zonnebril en grijze snor die in bijna elke superheldenfilm van Marvel Comics zit. Maar de fans van de oorspronkelijke strips van Spider-Man, de Hulk en anderen weten wel beter: Stan Lee is hun god.

Afgelopen weekeinde was Lee in Londen voor zijn laatste publieke optreden in Europa. Zijn komst zorgde voor gigantische rijen voor en in de Earl’s Court evenementenhal. Op zondag hield hij een praatje en kreeg hij de lachers op zijn hand. De rij voor deze lezing ging de hele hal door.

“De enige reden waarom mensen naar de Marvel films gaan, is om mijn cameo te zien”, aldus Lee, die dit weekeinde bevestigde dat hij ook cameo’s (gastrolletjes) heeft in Guardians of the Galaxy (14 augustus) en Avengers: Age of Ultron (2015). “Go see my cameo!”

En, zo grapt Lee, de reden waarom hij niet in alle superheldenfilms zit, is omdat de filmmakers denken dat dit meer geld oplevert. “Want, dan denken de bezoekers, ‘ik heb de cameo vast gemist omdat ik met mijn ogen knipperde’, en dan kopen ze nóg een kaartje!”

Gouden tip

Lee had dan ook nog een gouden tip voor DC Comics, de concurrent van Marvel Comics. Hoewel DC – onderdeel van Warner Bros – met The Dark Knight (2008) een groot succes had, is het nog niet gelukt om een ‘cinematisch universum’ te creëren zoals Marvel Studios dat heeft gedaan. Maar Stan Lee weet wel hoe DC een succes kan maken van Batman v Superman: Dawn of Justice (2016). “Het enige wat ze moeten doen, is mij een cameo geven!” Die suggestie werd beantwoord met gejoel en applaus.

Lee is vooral bekend als de (mede)bedenker van populaire superhelden(teams) voor Marvel Comics. In de jaren zestig van de vorige eeuw kwamen in een paar jaar de Fantastic Four, Spider-Man, de Hulk, Iron Man, Thor, de X-Men en de Avengers van de lopende band gerold, in samenwerking met tekenaars Jack Kirby en Steve Ditko.

Peter Teffers dagenlange jacht op een handtekening van God: lees het in Blendle.