Sziget vergist zich in Stromae: paniek, gebroken vingers en benen

15-08-2014 17:13

Heel veel modder op de vierde dag van Sziget. Maar dan ook echt heel veel. Menig festivalbezoeker heeft zich vandaag op het weer verkeken en dat resulteert in verzopen slippers en door modderplassen glijdende mensen. Veel invloed op het humeur van de Szigetgangers heeft het niet als we aftrappen met Mighty Oaks.

Europe en VOLT

Het internationale indiefolkcollectief kent een valse start. Door onbekende redenen kan de band niet beschikken over hun instrumenten en daardoor moet het publiek genoegen nemen met een akoestische set. Het maakt de show wat traag en knullig maar vervelend wordt dat nooit. Mighty Oaks wint het van de regen als de bezoekers van een volle Europe stage tevreden hun dag vervolgen.
_MG_7227

_MG_7216

En die dag kun je met al die regen en modder heel goed besteden in de zogeheten Chill Garden. Met een kop verse thee ligt menig festivalbezoeker te chillen tussen de kussens. Natte schoenen gaan uit en veel Szitizens slapen er zelfs. De DJ maakt beats die er voor zorgen dat je net niet in een diepe slaap valt.
_MG_7272

De energie is terug als we aankomen bij de VOLT stage waar het Hongaarse Supernem aan het spelen is. Veel jonge Hongaarse dagjesmensen zijn present het optreden. Luidkeels wordt er meegezongen door de veelal jonge fans. Supernem is bij veel jonge Hongaren populair en geeft vanmiddag een mooi feestje weg.
_MG_7324

Lily Allen

Hoog bezoek uit Engeland donderdagavond, niemand minder dan Lily Allen om de avond mee te beginnen. Allen heeft een scala aan hits meegenomen om het publiek van de Main Stage te bespelen. “Wat voor dag is het eigenlijk vandaag? Donderdag? Vrijdag?”, grapt de Britse zangeres. Lily Alleen geeft een vermakelijke show weg, maar echt bijzonder is het niet. Ook lijkt de zangeres al aardig wat drankjes achter de kiezen te hebben. De liedjes worden er in ieder geval niet minder door. Zo plotseling als Allen kwam is ze ook weer weg, zonder iets te zeggen loopt de popdiva van het podium af en eindigt de show.
_MG_7361

De organisatie vergist zich

Eerder die dag kregen we van de organisatie al een waarschuwing dat het bij Stromae wel eens heel druk kon worden. En dat werd het ook, het werd eng druk. Als we een uur van tevoren in de rij staan voor de A38 wordt er geduwd en getrokken en is het moeilijk om staande te blijven tussen de mensenmassa. Gegil en geïrriteerde bezoekers zijn het gevolg. De beveiliging weet duidelijk niet goed wat ze met de drukte aanmoeten. Paniek is het gevolg. Het lijkt een soort hindernisbaan, we kruipen door de ingang en treffen we een te volle tent aan. Het is zo druk dat we voor ons eigen veiligheid Stromae moeten laten voor wat het is.

Later blijkt dat verschillende bezoekers benen en vingers tijdens het concert hebben gebroken. De Main Stage was geen overbodige luxe geweest, en de organisatie zal hier ongetwijfeld nog lang over spreken.