Opinie

‘Sorry Jeroen Pauw, maar dit triootje is voor Humberto Tan’

25-08-2014 20:05

Jazeker, ik ben goed en ik ben leuk (foto). En, als er verder geen worldshaking dingen gebeuren op de dag waarop ik met mijn toekomstige man en vrouw voor het altaar sta, misschien ook nog wel eens het gesprek van de dag. Want polygamie is verboden, taboe en dus prima televisiemateriaal. Ik wil best uitleggen hoe het werkt. Commitment voor gevorderden. Misschien zelfs wel in een talkshow. 

Maar niet in Pauw. Het zal jou namelijk aan je reet roesten wat ik vind. Dat weet ik omdat ik de krant lees, maar ook omdat ik het voelde toen ik je ontmoette na een uitzending van Pauw & Witteman waar ik eens een avondje als klapvee mocht fungeren. Je keek naar mijn ogen en op en neer deinende lippen. Je observeerde mijn lichaam, maar in de geest die daarin verpakt zat was je niet geïnteresseerd.

Triootje voor Humberto Tan

Ik had je veel te vertellen. Over juridisch meerouderschap. Over de onderzoekscommissie van Teeven. Maar het was alsof ik sprak tegen twee meter hoog schoon metselwerk. Hard, ondoordringbaar en netjes afgewerkt. Door honderden vrouwen welteverstaan. Jij zag geen inhoud. Jij zag nummer 201 of inmiddels misschien wel 666 op de lijst.

Sorry Jeroen, maar dit triootje is voor Humberto Tan. Omdat hij vrouwen wél serieus neemt. Niet door ze allemaal te nemen, maar door simpelweg oprecht naar ze te willen luisteren.

Er zijn genoeg intelligente, gedreven en leuke vrouwen in Nederland die wat te melden hebben. Niet alleen over de liefde, maar ook over macht, oorlog, economie, wetenschap en innovatie. Maar jij krijgt ze zelden te spreken. Niet omdat ze er niet zijn, maar omdat ze er geen zin in hebben om tegenover jou plaats te moeten nemen.

Desinteresse

Waarom niet? Omdat je desinteresse uitstraalt. Zo draag jij er als invloedrijke televisiejournalist persoonlijk aan bij dat deze vrouwen niet het podium krijgen dat ze verdienen. Daar zou je je absoluut voor moeten schamen.

Natuurlijk is deze open brief in jouw ogen niets meer dan gepiep van het zoveelste onbelangrijke jonge naïeve huppelkutje en dus volstrekt irrelevant. Laten we het daarom neutraal benaderen. Tel eind volgend jaar het aantal vrouwelijke gasten in je eigen show, dan zal ik Humberto vragen hetzelfde te doen.

Succes!

 

Anneke Weerts is actrice, filmmaker, model en schrijfster.