Recensie

Profiel verdachte afpersing: gelukkig geen Marokkaan

01-10-2014 10:39

“Hij praat gewoon Nederlands, niet slordig”. Gelukkig dan maar weer, de man is  gelukkig geen Marokkaan, Jihad-strijder, lid van de plaatselijke IS in Blaricum, maar gewoon een gefrustreerde oude man die zich verveelt. 

Ik ken Blaricum heel goed. Moeke Spijkstra is een begrip. Willibrord Frequin zit daar altijd, maar die wordt nooit bedreigd. Geen geld, geen aanzien en altijd dronken. Zou hij daarom in het complot zitten? Zou hij terug willen op tv, maar neemt John de Mol hem al lang niet meer serieus?

Occasionavond

Op donderdagavond is er bij Moeke altijd occasionavond. Een lokaal fenomeen. Vrouwen van boven de veertig scharen zich rond de toog en hopen op een laatste kans om verschalkt te worden. De dader heeft daar wellicht een blauwtje gelopen en stort zich daarom al een jaar op de familie De Mol.

John en Linda hebben nationale speurneus Peter R. ingeschakeld. Zal wel een huisvriend zijn, volgens mij woont ie in de buurt, Naarden. Peter komt niet veel verder dan ik, maar wat ie ook zegt, het is en blijf amusement. Zelfs als je kinderen gevaar lopen, kiest de familie er zelf voor om flink uit te pakken in de media. Voor mij onbegrijpelijk.

LOI-cursus beveiliging

Met een beetje gezond verstand en een LOI-cursus beveiliging kun je deze amateur toch binnen een uurtje traceren. Daar heb je toch geen ijdele nationale speurneus voor nodig. Peter wil niet alle details vrij geven, want dat zou de zaak wel eens kunnen beïnvloeden. En dan hebben we geen vervolg in RTL Boulevard, Shownieuws of in de Telegraaf. Dan loopt het verhaal te snel weg, zeg maar.

Deze column had ook één zin kunnen bevatten. Je bent rijk, bekend, zelfs beroemd en dat wekt afgunst op en dan word je bedreigd. De prijs die je betaalt is hoog en nu even serieus, dat trekt gekken, gestoorden en gefrustreerden aan.

Geruit HEMA-overhemd

In dit geval maak ik me geen enkele zorgen. Iemand die bij de plaatselijke bakker naar binnen loopt, zonder burka of andere vermomming, maar in een fris, geruit overhemd van de HEMA, kan nooit een crimineel zijn. Ik denk aan een lieve opa, die zijn kleinkinderen niet meer mag zien omdat zijn zoon in een vechtscheiding ligt.

Waar ik me wel zorgen over maak? Over de capaciteiten van ons politieapparaat, dat blijkbaar niet in staat is om deze verwarde man binnen een uurtje op te pakken. Met als gevolg dat het incident wordt opgeblazen tot een nationale ramp, die ons allemaal aangaat. Sterker nog, we kunnen nog helpen ook, als ik Opsporing Verzocht mag geloven. Het stemgeluid van Anniko van Santen daalde zelfs een paar octaven, om nog meer gewicht in de schaal te leggen.

Breaking news van de lage landen

Ook voor onze nationale nieuwszenders was het voer voor de hongerige en nooit te verzadigen kijker, die smult van een dergelijk drama. Oorlog, geweld, ontvoering en bedreiging, het levenselixer van de televisie-consument. Breaking news van de lage landen.

Maandag voorspelde ik nog dat we de komende week te maken zouden krijgen met de bangmakerijshow onder regie van de Olie B. Bommel van de lage landen, Ivo Opstelten. Sinds gisteravond is het draaiboek aangepast, het scenario is veranderd. Ik hoop dat de kijker zaken kan blijven scheiden en de dreigingen uit elkaar weet te  houden. Dit is niet meer dan persoonlijk leed, hoe vervelend en bedreigend dan ook.

Normaal naar school

De Mol had er verstandig aan gedaan om hier geen enkele ruchtbaarheid aan te geven, maar de zaak via een anonieme, bekwame privé-speurneus te laten oplossen. Aan de middelen om zo’n doorgewinterde privé-detective in te huren ontbreekt het de familie niet.

Dan was hij en zijn beroemde zus geen dankbaar materiaal geweest van alle media-rubrieken, van RTL Boulevard tot het NOS Journaal, die hier maar al te graag een harde opening van maken bij gebrek aan beter.

Bovendien hadden de bedreigde kinderen van Linda dan “normaal” naar school kunnen gaan. Nu zijn ze binnen een paar uurtjes media-spektakel ook tot BN-er verheven. Een status die hen hun hele leve lang zal blijven achtervolgen.