Recensie

De slag om de gast – Boeiend inkijkje in het leven van een P&W-redacteur

11-10-2014 14:03

“Wil je hem laten weten dat de heren graag afreizen naar Barcelona om daar een P&W te maken?” Zo luidt het SMS’je dat redacteur Rachel Franse op vrijdagochtend 18 november 2011 naar Johan Cruijff’s vertrouweling Jaap de Groot stuurt. Ze bluft: niemand op de redactie weet ervan. Al weken probeert ze Cruijff naar Nederland te halen om te praten over de perikelen bij Ajax maar tevergeefs. Maar de blufpoker werkt: De Groot zegt dat ze zich de moeite kan besparen en dat Cruijff naar Nederland vliegt om ‘s avonds aan te schuiven bij Pauw en Witteman. Rachel ‘de levende stuiterbal’ Franse strikes again.

Permanente jetlag

In haar boek De slag om de gast | of de kunst van het verleiden schrijft Franse over haar zeven jaar bij Pauw en Witteman. Negen maanden per jaar heeft ze een voortdurende jetlag, maakt geregeld dagen van negen uur ‘s morgens tot twee uur ‘s nachts. Haar taak: zorgen dat de nieuwsgast van de dag in de studio zit. En dat die gast aan de tafel van Jeroen Pauw en Paul Witteman een nieuwtje vertelt.

Ontvoering

En daar komt veel gestuiter bij kijken, schrijft ze zelf. Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat is Franse aan het bellen, SMS’en, mailen, WhatsAppen en op Twitter aan het kijken. Wanneer Henk Krol bekend maakt op te stappen als fractievoorzitter van 50Plus maar zijn telefoon niet opneemt, springt ze in de auto en rijdt naar zijn woonplaats Eindhoven. Haar pogingen om Rena Netjes exclusief vast te leggen zijn legendarisch: Nieuwsuur beschuldigt Franse zelfs van ontvoering. Eén gast lukt echter niet: Diederik Stapel. Maanden is ze met hem bezig, drinkt zelfs koffie met zijn vrouw maar helaas: Stapel is en blijft de gast-die-nooit-gast-was in Pauw en Witteman.

Geïntimideerd door Job Cohen

Niet iedereen is gediend van de vasthoudendheid van Franse. Wanneer Job Cohen begin maart 2013 als voorzitter van de commissie die onderzoek deed naar Project X in Haren zijn resultaten presenteert zal hij ‘s avonds aanschuiven in Pauw en Witteman. Franse reist af naar Haren om de PvdA’er in de gaten te houden: de afspraak is dat hij quotes mag geven aan andere media maar geen hele interviews, dat is voor ‘s avonds aan tafel. Cohen trekt zich er niets van aan, een ontketende Franse onderbreekt een interview dat hij geeft aan EenVandaag. Cohen is woedend. Later, na de uitzending van P&W, zegt Cohen tegen Franse: “Hier is het laatste woord nog niet over gesproken.” Hij zegt toenmalig VARA-directeur Frans Klein te zullen bellen. Met een intimiderend “U komt hier niet mee weg” laat de sociaal-democraat zijn ware gezicht zien.

Koop dat boek

Enfin, mocht u redacteur willen worden van een late-night talkshow; koopt De slag om de gast, want het leest als een handboek. Ook als u geïnteresseerd bent in de TV-geschiedenis die Pauw en Witteman schreven, is het boek – dat leest als een trein – een aanrader. Ook gaat u met andere ogen kijken naar Pauw, Franse’s nieuwe werkgever. Nog één tipje van de sluier:  Dronken hooligans in de studio pacificeert u met bitterballen.

De slag om de gast | of de kunst van het verleiden, Querido, 18,99 euro.