Leven

52 Challenge: iedere week een andere uitdaging

04-11-2014 09:57

Het zijn drukke tijden. Ik heb net een nieuwe functie waarin ik me wil bewijzen. Daarnaast is er die bruiloft die steeds dichterbij komt, wil ik genoeg tijd en aandacht aan mijn vrienden besteden en moet er natuurlijk ook nog wat gesport worden zo nu en dan. Mijn hoofd loopt de laatste tijd weer een beetje over merk ik (daar komt toch weer dat dertigersdilemma om de hoek kijken). Iets dat ik al langer wil proberen om dit te voorkomen, is mediteren. Aangezien dat meer rust en kalmte in je leven zou moeten brengen.

Waarom mediteren?

Deze week wilde ik me daar eindelijk eens echt in gaan verdiepen en dat deed ik aan de hand van het boekMediteren Voor Dummies. Volgens dit boek is mediteren makkelijker dan je denkt. Een geruststellende gedachte vond ik. In principe hoef je alleen maar te gaan zitten, stil te zijn en je aandacht naar binnen te richten. Toch kun je uiteindelijk nog alle kanten op. Zo zijn er verschillende technieken en uitvoeringen van meditatie.

Maar laten we bij het begin beginnen. Want, waar is mediteren nou precies goed voor? Hier komen we weer terug bij dat dertigersdilemma. De behoefte aan (of eigenlijk de mythe van) een perfect leven. Het komt erop neer dat we ons leven vergelijken met een ideaalbeeld. Een leven met een glansrijke carrière, een fijn gezin, een mooi huis, alles moet perfect zijn. Wanneer ons leven niet voldoet aan de verwachtingen (wat onvermijdelijk is) geven we onszelf de schuld en krijgen we te maken met stress, teleurstelling, boosheid, angst en andere onaangename emoties. Meditatie kan je helpen om te gaan met moeilijke omstandigheden en de spanningen en emoties die hierbij komen kijken.

Opmerkzaamheid

De meditatietechniek waar het in dit boek vooral om draait, is opmerkzaamheid. Een boeddhistisch principe waarbij je voortdurend aandacht hebt voor wat je ervaart. Voor beginners de makkelijkste manier om aan te leren en een techniek die goed toepasbaar is in een druk bestaan. Daarnaast is deze techniek goed voor mensen die op zoek zijn naar een harmonieuzer leven met meer liefde en minder stress, maar die geen behoefte hebben om hogere spirituele sferen op te zoeken. De perfecte techniek voor mij dacht ik zo. Wanneer je namelijk steeds aandacht besteedt aan wat je ervaart, hebben dagdromen en zorgen die in je hoofd opkomen geen kans. Op deze manier kan je je geest dus echt leegmaken, iets waar ik nogal moeite mee heb.

Ik heb deze week dus geleerd waar meditatie goed voor is en zelfs al een techniek gevonden die ik graag zou willen uitproberen. Verder las ik in Mediteren voor Dummies dat er verschillende houdingen zijn waarin je kan mediteren (bijvoorbeeld op een stoel, geknield of in de lotushouding) en dat het qua kleding vooral belangrijk is dat je iets aantrekt dat lekker zit. Maar de stap naar het daadwerkelijk mediteren heb ik nog niet gezet. Het voelt toch nog een beetje gek om daadwerkelijk te gaan zitten en het echt te gaan doen. Iets waar ik komende week verandering in ga brengen. Wordt dus vervolgd.