Kunst

Duizendpoot Stefan Pop interviewt zomaar gasten

07-11-2014 19:02

Stefan Pop maakte grappen om te lachen, schreef een boek, schoot een documentaire over zichzelf en gaat nu ook nog eens vragen stellen op een interviewende manier. Aan wie zijn die interviewende vragen gericht? Mensen die je niet kent van TV en toch wil horen. Huh? Wat? Als Matthijs van Nieuwkerk ze niet aan tafel heeft, dan hoef ik ze toch niet te kennen? Niets is minder waar.

Die Stefan Pop, dus. Hij is bekend van zijn grappenmakerij bij de Amsterdamse comedyclub Toomler. Was zo sympathiek om zijn shows op het internet te zetten voor gratis om naar te kijken. Zoals hier. Kreeg daar lof over, zoals daar. Super chill voor als je brak in bed ligt of niet wil kletsen met de visite.

Geen ‘wat als’

Ook maakte hij een docu over zijn zoektocht naar internationaal succes. Gaaf om te kijken en hier in beeld. Stefan zegt ‘fuck jou, met je wat als’ en probeert het gewoon te maken in Amerika. Dat is cool.

Dan het boekje nog. Moet je nou eens horen. Kost nog geen twee tientjes en laat je zeker vijf keer ongepast hard lachen in een volle bus, waardoor de andere passagiers willen weten wat je leest / je je medicatie nog slikt omdat je zo’n gekke lach hebt. Het breekt in elk geval het ijs voor omgerekend ongeveer vier euro per keer. Lezen dus, als je een beetje normale lach hebt. In het openbaar, bij voorkeur. Met dit soort verhalen:

Zomaar een avond

Hebben we die talkshow nog. Het is niet de eerste keer dat niet-bekende mensen geïnterviewd worden. Sterker nog: dat gebeurt wel vaker. Dat noemen we een Vox Pop en slaat in feite nergens op.

Maar die gasten van Stefan Pop niet zomaar mensen. Het zijn Zomaar Gasten. Die wel iets te vertellen hebben. Daar moet je hem maar op vertrouwen. Twee keer een uur naar Zomaar Iemand luisteren. Op Zomaar een Avond. Met zomaar een pauze.

“En wie weet draait cafe Cox daarna nog speciale ‘Zomaar muziek’, het kan niet op!” Meer info vind je hier.

We vertrouwen er op dat het niet zomaar een avond wordt. Stefan scoort met zijn oog voor het absurdisme in het alledaagse. Dat merk je aan zijn sketches en aan zijn verhalen – bijvoorbeeld wanneer hij Ali Baba aanraadt een ander wachtwoord te nemen, want Sesam Open U is via het sprookjescircuit uitgelekt.

De geïnterviewden bij Zomaar Gasten zullen dus niet een alledaags verhaal hebben. Of wel, en dan zou het misschien nog wel een groter feest kunnen worden met de creatieve duizendpoot.