BITS – Gamenieuws: Game Oven sluit, stream games van je Xbox naar Windows 10, Hololens!

23-01-2015 15:30

Goed én slecht nieuws deze week! Het slechte nieuws: de uiterst creatieve Nederlandse studio Game Oven kapt er binnenkort mee. Het goede nieuws: Microsoft maakt flink werk van games op Windows 10 en de Xbox One, en werkt aan een interessante augmented reality-bril: de Hololens.

Game Ovenr

BITS_GAMEOVEN
De Nederlandse studio Game Oven, bekend van inventieve creaties als Fingle, Bam Fu! en het balletspel Bounden sluit in april zijn deuren. De redenen voor de sluiting liggen volgens de studio op het financiële vlak, en dan voornamelijk om de tent open te houden terwijl er aan nieuwe projecten gewerkt wordt.

BITS_BOUNDEN

In maart verschijnt nog wel het spel Jelly Reef voor IOS en Android; in april gaat de stekker definitief uit de studio. Erg jammer: de spellen van de studio waren erg creatief, en versmolten de spelwereld op toffe wijze met de wereld buiten het scherm.

Windows 10 + Hololens

Microsoft presenteerde deze week het nieuwe besturingsprogramma Windows 10. Na het verschijnen is het nieuwe OS een jaar gratis te downloaden, mits je gebruikmaakt van Windows 7 of 8.

BITS_WIN10

De Xbox One kan in de toekomst (sommige) Windows 10-apps draaien, waardoor de spelcomputer en je pc weer een stap dichter naar elkaar groeien. Qua games waren er verder twee érg interessante features.
Tijdens de demonstratie werd het spel Fable Legends getoond, waarbij vooral de ‘cross-play’ erg interessant was. Mensen met een Xbox One en pc kunnen gewoon online met elkaar spelen. Volgens Microsoft krijgen veel nieuwe games deze functionaliteit, maar vooralsnog is het alleen bevestigd voor Fable Legends. Helemaal nieuw is zo’n functie overigens niet: het spel Shadowrun deed iets vergelijkbaars al op de Xbox 360, maar dat werd niet echt een succes.

BITSXBOX

Nog interessanter is de mogelijkheid om van je Xbox One games te streamen naar devices die op Windows 10 draaien. Zo kun je toch genieten van nieuwe games, ook al heb je een verouderde pc of een tablet. Of het ook andersom kan (van je pc naar Xbox streamen) is nog niet bekend, Microsoft zegt die mogelijkheid nog te onderzoeken. Van de Xbox naar je pc/tablet streamen lijkt ons eerlijk gezegd ook een stuk nuttiger.

BITS_HOLOLENS2

Daarnaast toonde Microsoft de ‘Hololens’: een bril waarmee je augmented reality-voorwerpen in je directe omgeving kunt zien. Cool! Onthoud wel: over Kinect was men in eerste instantie ook behoorlijk enthousiast. Desalniettemin een erg interessant project om te blijven volgen.

Trailer: check het bizarre ‘Strafe’

Of de schietgame Strafe ooit verschijnt is onduidelijk; momenteel wordt de game gecrowdfund op Kickstarter. De trailer van de game is echter nogal… opvallend! Toffe parodie op gamecommercials uit de jaren ’90 met een absurdistisch tintje:

Mocht de trailer je interesse gewekt hebben: hier vind je Strafe op Kickstarter. Fijn weekend!

Wil je – om wat voor reden dan ook – contact opnemen met Bits? Stuur een mailtje naar [email protected] , of volg Bits op Twitter: ‘@Bitspost‘.