Recensie

Wie is de Mol?: M acht

23-01-2015 08:53

Hop, aflevering vier. Wat gaan we doen, wat gaan we zien? Nou, de terugkeer van een witte eikel. En van de zwarte vrijstelling. Verder: wapperen, hondenbelasting, kukelpapa en een historische mislukking. Titel van de aflevering is ‘M acht’. M spatie acht. MACHT. M acht. De vraagtekens die ik bij die titel heb losten op bij opdracht twee, maar daarover straks meer.

Muis, Spruitje en Kukelpapa

First things first. Van Art moeten de kandidaten op zoek naar de overblijfselen uit de Nederlandse koloniale hoogtijdagen. Het Historisch Huis, Hotel Weltevree, enzovoorts. Polaroids mee, walkie-talkies mee: wat kan er misgaan?

Veel, want begrijpend lezen blijkt eens te meer erg moeilijk voor de meeste kandidaten. Gelukkig gaat er bij Martine een lampje branden, en stelt ze de enige juiste vraag: ‘Wiens bijnaam is Muis?’ Het blijkt Rik en hij voegt zich al gauw bij Spruitje en Kukelpapa. Hij komt van rechts, en wanneer Chris na de foto zegt dat Rik terug moet gaan naar waar-ie vandaan komt, gaat Rik naar links. Huh.

Hebben we dan nog iets geleerd? Jawel. Oud-hondenbelastinginspecteur Viktor komt erachter dat de maan om half zes opkomt. Of onder gaat. Nouja.

Kennis is M acht?

Opdracht twee! De Grote Martine Show. En! De terugkeer van de witte eikel, waarbinnen relikwieën van Boedha worden bewaard. Ja. Rondom die eikel: twaalf bakjes, met jokers, vrijstellingen, geld en een bom. Martine mag als eerst, pakt twee jokers.

Ajouad pakt er vijf en stopte ze overal waar-ie maar kan, om vervolgens rondjes om de groep te lopen, in de hoop jokers bij anderen te vinden. Hij is zo fanatiek. Ik hou d’r van.

Ondertussen ben ik slechts naar één ding benieuwd: wie grijpt er naar de inhoud van bakje acht? Kennis is tenslotte macht. M acht. Is het Margriet? Marlijn? Of helemaal niemand? Of gaat het niet om het bakje, maar om de achtste kandidaat? Dat is Chris, die zijn biecht besluit met een mysterieus “Of ik ben de mol…”.

En dan. Dan eiste Martine de zwarte vrijstelling op en bedondert ze Rik, die naar eigen zeggen misschien wel uit zou groeien tot een ‘historische mislukking’. We gaan het zien, Rik. Hij is in elk geval behoorlijk warrig, al een paar afleveringen.

Een druppel chilipoeder

Volgende stop: een eilandje, waar we in een gezellig samenzijn van een aantal locals vallen. Die locals hebben allemaal een naam en het is aan de kandidaten om zoveel mogelijk namen te onthouden. Dat gaat de één (Ajouad, de rokkenjager) beter af dan de ander.
• Sjandieme
• Pliante
• Handbele
• Remenie
• Sandoeni

Margriet komt met een systeempje en associeert de Sri Lankaanse namen met Nederlandse versies. Kan Minder, Druppel, Siliconen en Chilipoeder passeren de revue. Ondertussen is Chris buiten beeld in een ton met wodka gevallen en giert hij het uit bij het horen van elke random naam.

Uiteindelijk blijkt de groep zich te onderschatten en wordt er bij deze opdracht nul euro gewonnen. Bedankt, Ajouad.

En dan. Excecutie. Een gitzwarte dag in de historie van Wie is de Mol? 2015. Ajouad krijgt zijn rode scherm. Kukelpapa Chris in tranen, en heel Holland weent met hem mee. Ajouad geeft kleur aan deze serie. Plezier. Fanatisme. Een lach, en uiteindelijk dus een traan.

Chris, pak ze. Pak die pot, win de finale. Jij kan dit. Enne, Rik, zet die Martine alsjeblieft nog even te kakken. Of moet je dat van een autocue lezen om het te begrijpen? Afijn. Tot volgende week!