Kunst

Bonusquote: ‘Politieke correctheid, een fascistische gedachtengang’

24-01-2015 14:43

“Ik heb problemen met politieke correctheid omdat de angst om te beledigen de kritische stemmen de mond snoert en in toenemende mate de broodnodige debatten saboteert over de problemen waar we nu in onze samenleving mee te maken hebben.

[Politieke correctheid] is een lange vakantie van de realiteit. Het is een fascistische en tirannieke gedachtegang, met mensen die geloven dat ze aangesteld zijn om de morele gids voor alle anderen te zijn, waardoor ze de harde werkelijkheid ontkennen. Het is op je tenen om de werkelijkheid heen sluipen uit angst om te beledigen, zonder daarbij moeite te hebben om met modder te gooien naar mensen die politieke correctheid of problemen binnen de multiculturele maatschappij aan de kaak stellen.

Mensen met een dergelijke houding gaan soms bizar ver om niet te beledigen, waardoor elk beetje kritiek op multiculturalisme, immigratie en islamitisch extremisme wordt veroordeeld als racisme, xenofobie, et cetera.

Zowel politici als delen van de bevolking zeggen niet wat ze denken, maar passen hun uitspraken aan volgens een preventieve zelfcensuur.

De verlammende angst om te beledigen is de vijand van het denken en daarom vind ik dat zeer gevaarlijk. Het heeft op grote schaal zelfcensuur en gedachtenpolitie opgeroepen. Hierdoor stagneert onze creatieve, sociale en politieke ontwikkeling.

Ik dacht altijd (of wilde altijd geloven) dat journalistiek gaat over het rapporteren van feiten en feiten alleen, maar tegenwoordig worden feiten vaak gefilterd en omgezet in wat politiek correct en niet beledigend is.”

 

Laser 3.14 tagt zich met zijn spuitbus dagelijks een weg door Amsterdam. Anoniem maar bekend in kunstkringen. Na het lezen van dit interview weet je: elk Amsterdam heeft op z’n minst 100 Laser 3.14’s nodig om de gedachten weer vrij te kunnen leren maken.