Leven

Protestantse Kerk Nederland: ‘Jezus heeft wél echt bestaan en daarmee uit!’

04-02-2015 10:34

Jezus Christus is wel degelijk een historisch figuur en niet slechts een mythe. Dat betoogt secretaris Arjan Plaisier van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) op de website van de kerk, meldt Trouw

Plaisier veroordeelt daarmee de stelling van predikant Edward van der Kaaij dat het evangelie zijn oorsprong vindt in oude mythes en dat Jezus niet bestaan heeft. “Jezus Christus hing niet aan een mythisch kruis. Hij hing aan een echt kruis en droeg zo de echte last van de wereld”, schrijft Plaisier.

Ondanks zijn ferme taal heeft Plaisier, uiteraard, geen enkel hard bewijs voor zijn beweringen anders dan wat in de Bijbel staat. Laatstgenoemde bron kan echter niet bepaald als historisch betrouwbaar worden omschreven en er zijn veel betrouwbare bronnen die ‘Jezus als mythische figuur’ kunnen onderbouwen.

Het kenmerk van ‘geloof’ is echter dat iets zomaar zonder bewijs voor waar wordt aangenomen en vooral dat daar dan nooit meer aan mag worden getwijfeld, zoals Van der Kaaij doet.

De opvattingen van Van der Kaaij zorgden voor beroering binnen de PKN. Van der Kaaij noemt de reactie van Plaisier ‘mooi’ en ‘ingetogen’. “De kerk gelooft al een jaar of 1900 in een historische Jezus. Ik zou ervan schrikken als hij zomaar ter zijde zou worden geschoven.”

Anp/TPO