avatar
   
Achtergrond

Nederlanders in het buitenland: hoeveel groener is het gras daar?

Panama: waar te beginnen?

Wie het nieuws volgt, kan snel tot de conclusie komen dat het in andere landen beter is dan in ons betuttelende Nederland met hoge belastingen en vele (Europese) regelgeving. En dan willen we ook nog eens minder, minder criminaliteit, maar dan blijkt dat als er al eens iemand wordt opgepakt, hij net zo snel weer wordt vrijgelaten. Steeds meer mensen zeggen over emigratie na te denken. Maar is het spreekwoordelijke gras bij verre buren -want we willen dan natuurlijk wel buiten de EU wonen- inderdaad groener? En is het avontuur voor iedereen weggelegd?

ThePostOnline stuurt Jorrit Smink (1976) de komende maanden op onderzoek uit. Smink vertrok negen jaar geleden definitief uit Nederland en woont sindsdien in Zuid en Midden Amerika. Deze week deel één: Panama! Negatief in het nieuws dankzij vermiste meisjes en vermoorde Nederlandse toeristencriminelen. Zou het toch een optie kunnen zijn?

Melissa Darnay zit in een ruime tuinstoel op het balkon van haar appartement op de vijftiende verdieping van de Casa Bonita toren. Ze kijkt uit over een stuk jungle, de ingang van het Panama-kanaal, de Stille Oceaan en een privé-strand. “Er zijn slechtere plaatsen op aarde denkbaar, vind je niet?” zegt ze, als ze een glas ijsthee inschenkt. Het is dertig graden en vooral de ijsblokjes zijn hard nodig.

Melissa kwam in 2011 naar Panama, om eens te kijken. Het was een suggestie van een vriend. Ze keerde alleen nog terug naar Texas om haar spullen op te halen en de verhuizing te regelen. Sinds 2012 woont ze in Panama en runt ze haar eigen bedrijf. Ze noemt zichzelf de Panama Relocation Concierge, we help to live your dream.

Ze krijgt veel mensen op bezoek uit Amerika, Canada, maar ook uit Noord Europa. “Die zoeken wat anders, ze willen eens rustig kijken of je elders echt beter kunt wonen en of een emigratie iets voor hen is,” zegt Melissa. “In veel gevallen hebben ze hetzelfde als ik had. Als ze eenmaal geweest zijn, willen ze blijven. En veel mensen zetten hier vervolgens een bedrijfje op.”

Pensioen

Melissa verhuurt luxe appartementen op het Playa Bonita complex. “Sommige mensen komen eigenlijk puur op vakantie. Een aantal daarvan raakt direct geïnteresseerd in de mogelijkheden van het land. Anderen komen juist echt hier om te kijken naar wat er kan.”

Melissa biedt mogelijkheden van een week tot een jaar en begeleidt de bezoekers in alles. Ze neemt hen mee naar de uitgaansgebieden, laat onroerend goed zien en kan helpen bij eventuele emigratie en alles wat daarbij komt kijken. “Panama is een ideaal land voor twee type mensen,” stelt ze. “Ten eerste de mensen die met pensioen zijn en hier in goed weer willen genieten. Het is hier toch even wat goedkoper dan in Amerika of Canada en voor mensen die hier als pensionado komen gelden ook nog eens allemaal extra voordelen.”

Veilig

“Ten tweede is Panama ideaal voor avontuurlijke ondernemers. Ik hoor vaak dat in Canada, Amerika of Europa alles al gedaan is. Hier niet. Iemand met visie kan hier iets moois opzetten. Daar kan ik zat voorbeelden van geven.”

Waarom dan Panama en niet buurland Costa Rica of Colombia? “Niet moeilijk,” zegt Melissa. “Je komt hier veel makkelijker in en ik vind het hier ook veiliger, zeker in vergelijking met Colombia. Costa Rica heeft daarbij de fout gemaakt te veel op toerisme te gokken. Het onroerend goed is daar duurder dan hier en gaat langzaam omlaag omdat het nu meer belast wordt. Maar goed, je moet het ervaren. Mensen die iets willen, zullen de eerste stap zelf moeten zetten en dat is langskomen. En waarom? Check mijn website!

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.