BITS – Gamenieuws: Peter Molyneux is het haasje, Ibb & Obb geven economie

13-02-2015 19:07

Nieuw overzicht van het gamenieuws deze week! ‘Gameprofeet’ Peter Molyneux lijkt zo langzamerhand toch een leugentje te veel te hebben verteld. Bioware heeft een spel gecanceld, en Ibb & Obb geven een lesje game-economie!

Peter Molyneux valt door de mand

BITS_MOLYNEUX
Peter Molyneux bedacht in het verleden beroemde spelseries als Populous, Dungeon Keeper en Fable. In zijn enthousiasme kwam hij in vele interviews met enorme, bizarre plannen (die overigens wel interessant klonken) waar uiteindelijk weinig van terechtkwam. Het kwam ‘m op veel kritiek te staan, maar zodra hij opnieuw begon te orakelen hing men weer aan zijn lippen.

Hing, want de stemming rond Molyneux lijkt nogal drastisch veranderd. Het spel dat zijn studio een paar jaar geleden Kickstartte, het strategiespel Godus, loopt enorm achter op schema. Tijdens de Kickstarter-campagne werd (te) veel beloofd, terwijl er op dit moment nog zéér veel features ontbreken. Combat? Multiplayer? Een tijdje geleden zei Molyneux nog dat deze elementen bijna klaar waren, en onlangs bleek dat het team er nog aan moet beginnen!

Deze week verscheen er op Eurogamer een geweldig artikel over Bryan Henderson. Misschien weet je het nog wel: hij won een hoofdrol in Godus, omdat hij het laatste blokje in de Curiosity Cube had aangetikt. Volgens Molyneux zou Hendersons leven totaal veranderen door de roem en rijkdom! Wat er uiteindelijk van terechtkwam (hint: vooralsnog héél erg weinig) lees je op Eurogamer.

Shadow Realms gecanned

Vorig jaar kondigde Bioware vrij onverwacht een nieuwe spelserie aan: Shadow Realms. Het was een actie-RPG waarin vier spelers online samen tegen één andere speler vechten. Dat klinkt oneerlijk, maar de eenzame tegenstander had de beschikking over computergestuurde monsters. Deze week maakte Bioware bekend dat de ontwikkeling van het spel gestaakt is.

In deze post werd het besluit medegedeeld. Het team achter Shadow Realms wordt opgesplitst en gaat werken aan nieuwe spelmaterie voor Dragon Age: Inquisition en een nieuw deel in de Mass Effect-serie. Klinkt goed, maar stiekem waren we best nieuwsgierig naar een verfrissende nieuwe titel.

Column gemist?

Zoals iedere biologisch bewuste biodanza-hobbytuinier weet: af en toe dient men een composthoop even op te schudden om voor frisse lucht te zorgen. In verschillende Facebook-groepen werd Rogiers column over indiegames verguisd, bejubeld, betwist en beaamd. Tranen werden gehuild; lange tenen verbrijzeld; kiezen geknarst; jij-en werden gebakt: een glorieuze vertoning en de discussie werd op sommige momenten zelfs informatief.

BITS_INDIE

Mocht je hem de eerste keer gemist hebben: hier lees je de column alsnog. Een beetje reuring in de tent; daar houden we best van!

Hoe deed Ibb & Obb het op Steam?

Richard Broeser, van ontwikkelaar Sparpweed, deelde deze week behoorlijk interessante info over de game Ibb & Obb. Het spel verscheen in mei voor de pc (op Steam) en Broeser laat precies zien hoe de game in 2014 verkocht werd.

BITS_IBBOBB

Opvallend is hoe belangrijk kortingsacties zijn voor dit soort kleine spelletjes, en natuurlijk helpt het ook enorm als je titel gefeatured wordt in de winkel. Een enorm interessant inkijkje in de economie van online games. Dit zie je niet zo vaak.

Fijn weekend!

Wil je – om wat voor reden dan ook – contact opnemen met Bits? Stuur een mailtje naar [email protected] , of volg Bits op Twitter: ‘@Bitspost‘.