Voorbij het eigen gelijk
 
 
avatar
   
Reizen

Nederlanders in het buitenland: hoeveel groener is het gras daar? (3)

Panama (slot), tips en info

 

Wie het nieuws volgt, kan snel tot de conclusie komen dat het in andere landen beter is dan in ons betuttelende Nederland met hoge belastingen en vele (Europese) regelgeving. En dan willen we ook nog eens minder, minder criminaliteit, maar dan blijkt dat als er al eens iemand wordt opgepakt, hij net zo snel weer wordt vrijgelaten. Steeds meer mensen zeggen over emigratie na te denken. Maar is het spreekwoordelijke gras bij verre buren -want we willen dan natuurlijk wel buiten de EU wonen- inderdaad groener? En is het avontuur voor iedereen weggelegd?

ThePostOnline stuurt Jorrit Smink (1976) de komende maanden op onderzoek uit. Smink vertrok negen jaar geleden definitief uit Nederland en woont sindsdien in Zuid- en Midden-Amerika. Deze week deel één: Panama! Negatief in het nieuws dankzij vermiste meisjes en vermoorde Nederlandse toeristencriminelen. Zou het toch een optie kunnen zijn?

PANAMA: CHECKLIST

 

VISUM

In Panama kun je heel eenvoudig een visum krijgen. Nederland staat immers op de vriendenlijst van het land.

BANKREKENING

In tegenstelling tot veel landen kun je in Panama zelfs een bankrekening krijgen zonder een visum te hebben. Panama is dan ook de bankhoofdstad van Midden-Amerika en ook Zuid-Amerikanen brengen er hun (soms cash…) geld graag naar toe. Eisen hangen van de bank af, maar alles is meestal in een weekje te regelen. Handig is het (en dit is typisch Latijns-Amerikaans) als je door iemand wordt aanbevolen.

MUNT

Panama heeft een eigen munt, maar die is aan de dollar gekoppeld en alles wordt in dollars betaald.

TAAL

Hoewel (zeker in vergelijking tot de rest van Latijns-Amerika) men in Panama vrij aardig Engels spreekt, is Spaans een must als je er echt iets wilt beginnen. Dat is zo te leren via talenscholen, maar het beste is uiteraard om zo snel mogelijk een tijdelijke relatie te beginnen met iemand die alleen maar Spaans spreekt. Dat laatste is zeker voor mensen met blonder haar meestal geen enkel probleem.

HUISVESTING

Denk niet in Panama erg goedkoop uit te zijn wat huisvesting betreft en mensen die hopen op een woningbouwvereniging kunnen beter thuis blijven. Een degelijk tweekamerappartement in een aardige buurt kost minimaal duizend dollar per maand. In de betere buurten gaat dat snel omhoog, maar krijg je ook absoluut waar voor je geld.

KOSTEN VAN LEVENSONDERHOUD

Hoewel de belastingen in Panama erg laag zijn, zie je dat niet erg terug in de kosten van levensonderhoud. Nederlanders die in Panama wonen houden het erop dat het zo tussen de tien en twintig procent goedkoper is.

ECONOMIE

Het Panama-kanaal biedt Panama uiteraard een stabiele economie die resulteert in een gemiddeld inkomen van 16.500 dollar per jaar. Dit betekent echter dat de gewone Panamees met 500 per maand moet rondkomen, maar ervaring leert dat velen dat ruim goedmaken door zwart bij te klussen. Iets wat natuurlijk niet in VN-rapporten zichtbaar is. De kansen liggen er, iedereen kan ze pakken. Afgezien van het kanaal en alles wat daarbij komt kijken (containeropslag, tax free zones, vlagregistratie voor schepen, logistiek, enz) heeft Panama een sterke bankwereld en verzekeringswereld. Daardoor is het land met afstand het stabielst van Midden Amerika.

POLITIEK

Er was in Panama een arbeiderspartij, maar die schijnt na de vorige verkiezingen opgeheven te zijn, wegens amper stemmen. In wezen zijn alle partijen in het land voor Nederlandse begrippen rechts, met hier en daar een linkse knipoog. Men probeert te werken aan een grotere middenklasse.

Panama was tot 1989 een dictatuur, onder leiding van Manuel Noriega. Deze man stond op de loonlijst van de CIA en het was de bedoeling dat hij zou helpen in de strijd tegen de drugsmaffia. Helaas kwam van dat plan weinig terecht, want de CIA bleek de ideale dekmantel voor Noriega te zijn om zijn eigen handel te beginnen en alle concurrentie uit te schakelen.

Amerika was dat in 1989 zat en zette Noriega af middels een invasie. Sindsdien is het land een democratie en als beloning kreeg Panama het Panama-kanaal in handen. Daar moet wel bij gezegd worden dat Amerika het recht heeft het kanaal weer op te eisen als het de politieke situatie in Panama niet bevalt. De kans op een linkse regering zoals in Venezuela of Argentinië is daarmee direct vrijwel nul.

VEILIGHEID

Na het droevige verhaal over de twee vermiste Nederlandse meisjes, staat Panama in Nederland niet best bekend. Wie echter in Panama-stad over straat loopt zal zich ook ´s nachts veilig voelen, al heb je natuurlijk ook in Panama betere en minder goeie delen. Dat vonden enkele Nederlandse criminelen kennelijk ook toen ze voor Panama kozen, maar voor criminelen blijkt Panama net zo veilig als Amsterdam zelf. Mocht u crimineel zijn en dit lezen, dan raad ik Paraguay aan, of Oost-Bolivia.

Voor de liefhebber hier het uitgebreide verhaal.

BEVOLKINGSSAMENSTELLING

70 procent van de bevolking is mestizo, 14 procent zambo en dan 10 procent blanken en 6 procent Indiaan.

Qua religie kiezen die voor het Katholicisme en het Evangelisme. Panama kent inmiddels ook een grote Joodse gemeenschap. Het percentage Moslims ligt onder de één procent.

KLIMAAT

Voor de meeste mensen die willen emigreren niet onbelangrijk: het weer. Waarom verhuizen we immers niet allemaal naar Winnipeg in Canada? Omdat het daar in de winter -30 is. Zo koud dat je zelfs niet kunt schaatsen. In Panama komen schaatsliefhebbers ook niet aan hun trekken, want daar is het iedere dag tussen de 28 en 32 graden. Er zijn niet echt seizoenen, maar er is wel een regenseizoen van september tot december, waarin het wat vaker regent dan in andere maanden.

Nadeel volgens sommigen is de hoge vochtigheidsgraad. Voor wie daar gewoon tegen kan heeft Panama een prachtig tropisch klimaat.

ENGE BEESTEN

Zelf reed ik een keer met mijn auto over een drie meter lange slang. Kreeg ik later de vraag of ik was gestopt om te kijken of hij nog leefde… Het was voor mij weer een signaal niet zonder gids de jungle in te gaan. Buiten de jungle is er normaal gesproken weinig engs te beleven. Wel vervelend zijn de vele muggen.

 

 

PANAMA: DE CONCLUSIE

 

Panama is een ideaal emigratieland voor ondernemers met ideeën en harde werkers (met name in de techniek). Je komt er vrij eenvoudig in, het is er veilig, stabiel, je betaalt weinig belasting en het is ook nog eens lekker weer. Spaans is voor velen een nadeel, maar niet ontzettend lastig om te leren. Dat moet je echter wel doen! Tenzij je een pensionado bent natuurlijk. Dan zijn er paradijzen zat om Engelstalig van een oude dag te genieten, zoals vele Amerikanen doen. In dat geval moet je weer wel tegen Amerikaanse pensionado’s kunnen.

 

Lees de overige afleveringen van deze serie.

 
 
Toon / Verberg Reacties
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.