Recensie

Een beukende doop van John Coffey’s nieuwe album

23-02-2015 11:01

Al een kleine maand konden we het nieuwe album van de Utrechtse band John Coffey beluisteren. Of de nieuwe nummers live ook in de smaak zouden vallen, werd door de vijf mannen afgelopen weekend in een uitverkochte Oude Zaal van de Melkweg getest tijdens de releaseparty van The Great News.

Nadat het publiek door de Zweedse band The Kendolls is opgewarmd, is het redelijk onrustig vooraan bij het podium. Kleine moshpits worden gebouwd tijdens de platen die de DJ draait; het belooft een heftig concert te worden. Stipt om negen uur komt een trompettist het podium op lopen die opent met het trompetintermezzo met het nieuwe album: Jean Trompette. Een rustig begin, vrijwel de enige rust die de Melkweg de komende vijf kwartier zal voelen.

Stagediven

Tijdens het trompetintro komen de vijf mannen van John Coffey het podium oplopen. Ze openen met de single van het nieuwe album Broke Neck. Vanaf de eerste gitaaraanslagen verandert de mensenmassa in de zaal in een kolkende brei van dansende, beukende en springende mensen.

Binnen twintig seconden klimmen de eerste fans al het podium op om er vervolgens weer vanaf te springen voor een stagedive; een tafereel wat we de rest van de avond zullen blijven zien. De band zelf is ook niet vies van een beetje stagediven. Zanger David grijpt elke kans om op of tussen het publiek te zijn graag aan en ook de gitaristen springen af en toe op de handen van de fans.

‘John Coffey is saving you’

Na een half uur komt Professor Foley het podium op, een fictieve hoogleraar Punkgeschiedenis uit de videoclip van John Coffey’s single Heart of a Traitor. Hij houdt een speech waarin onze ouders worden beschuldigd van een slechte muzikale opvoeding. “John Coffey is de enige band in Nederland die ons kan redden”, aldus professor Foley.

Vol overtuiging doet de band dat dan ook de hele avond. Met een briljante combinatie van hardcore punk en catchy meezingbare refreintjes heeft John Coffey een bijzonder sterk repertoire waarmee ze een goede avond kunnen vullen. Helaas kiest de band daar niet voor, na slechts drie kwartier verlaat de band al het podium om vervolgens nog een klein half uur een toegift te geven. Een betrekkelijk korte show voor een band die nu drie albums op zak heeft.

De fans hebben er weinig problemen mee dat de show niet lang heeft geduurd. Na vijf kwartier walls of death, moshpits en cirkelpits te vormen, is iedereen vooraan in de zaal helemaal gesloopt. Met een shirt nat van het zweet, een lichaam vol blauwe plekken en een gezicht met een grote glimlach verlaten zij de Melkweg.

Beeld: Bart Heemskerk