Recensie

Een epiloog bij The Sopranos

24-02-2015 17:24

De film kreeg aardige recensies maar op de jaarlijstjes kwam ie nauwelijks voor. Terwijl we hier toch met een meesterwerkje – we houden rekening met nog beter werk in de toekomst – van de Scorsese van de Lage Landen te maken hebben. Nu de film uitkomt op dvd en video on demand is het tijd voor een revanche.

Toegegeven, sinds 1830 horen de Belgen niet meer bij ons koninkrijk, maar regisseur Michael Roskam is toch ook een beetje van ons. Zijn debuut Rundskop – meteen een Oscar-nominatie – was een Nederlands-Belgische productie. De film over een Limburgse boer die het aan de stok krijgt met de hormonenmaffia sprak de Amerikanen meteen aan. Verhalen over explosieve karakters die zich aangetast voelen in hun mannelijkheid behoren nu eenmaal tot de core business van de Amerikaanse cultuur.

Roskam maakt zijn trans-Atlantische debuut met The drop, een film gebaseerd op een kort verhaal van Dennis Lehane, een schrijver die ook al eens verfilmde juweeltjes als Mystic river, Gone baby gone en Shutter island neerpende. Puik basismateriaal dus.

Acteerkanonnen

En dan heeft Roskam ook nog eens de beschikking over een stel acteurs van de A-lijst. Het Britse acteerkanon Tom Hardy (Locke, maar check ook eens Bronson) valt als verlegen bartender voor de charmes van het Zweedse acteerkanon Noomi Rapace (Millennium-trilogie), een straatmadelief met een verslavingsverleden. Het Vlaamse acteerkanon Matthias Schoenaerts (Rundskop, De rouille et d’os) mag als een bloedgevaarlijke antagonist en ex-vriend het prille geluk komen verstoren.

Hors categorie is de rol van James Gandolfini, God hebbe zijn ziel. The drop valt te bekijken als epiloog of voetnoot bij The Sopranos. Wat als Tony stil was gaan leven, een bar was begonnen en de Tsjetsjenen ineens op de stoep stonden. Gandolfini, die net na de opnames overleed aan een hartaanval op een hotelkamer in Rome, geeft nog maar eens een masterclass dreigend acteren.

Dolende zielen

Het draait in The drop allemaal om café Cousin Mary’s dat als dekmantel dient voor de Tsjetsjeense maffia. Bij toerbeurt wijzen die een bar aan die dienst moet als afgiftepunt voor al het zwarte geld dat er die avond in New York wordt omgezet. En laat de bar van Hardy en Gandolfini op die avond nou net overvallen worden.

The drop is een misdaadfilm, maar tegelijkertijd ook niet. Roskam bouwt de spanning tergend langzaam op. Tegen de tijd dat we bij de overval zijn aanbeland weten we al dat de barman van Hardy een vat vol opgekropte emoties en agressie is. Veel meer dan om het uitgebeende plot gaat het in The drop om de geladen sfeer, de dolende zielen en de knetterende dialogen. Roskam zet het milieu trefzeker neer, met een gevaarlijk, dromerige atmosfeer. Alsof Edward Hopper heeft leren filmen en achter de camera is gekropen.

Dvd/vod: The drop. Regie: Michaël R. Roskam. Met: Tom Hardy, James Gandolfini, Noomi Rapace, Matthias Schoenaerts.