Vernieuwde formule voor derde Das Magazin Festival

25-02-2015 15:43

Voor het derde opeenvolgende jaar komt het literaire tijdschrift Das Magazin met een groot festival. Waar tijdens de eerste twee edities door heel Amsterdam dertig leesclubs op één avond werden georganiseerd, is dit jaar gekozen voor een compleet nieuwe opzet. “We willen blijven vernieuwen.” 

“Toen we begonnen met Das Magazin hadden we een enorme onvrede over de boekenwereld,” vertelt Toine Donk, samen met Daniël van der Meer oprichter van het tijdschrift. “Men is heel snel tevreden over zichzelf. Als er een modus is gevonden die succesvol blijkt, wordt daar heel erg aan vastgehouden. Dus het is bij ons altijd al zo geweest dat wij elke zoveel tijd gaan kijken hoe het nog beter kan. Daarin denk ik dat wij ons onderscheiden van andere spelers in de boekenwereld.”

Nieuwe formule

Na twee succesvolle edities is ditmaal dus gekozen voor een andere opzet. Vorig jaar waren er nog dertig leesclubs, dat zijn er dit keer vijftien. Bij elke leesclub zijn vijfentwintig mensen aanwezig die een maand van te voren het boek van hun keuze ontvangen en daar op de avond zelf over in gesprek gaan met elkaar én de schrijver. Daarnaast zijn er dit jaar voor het eerst leesclubs met klassiekers. Mensen als Bas Heijne, Jelle Brandt Corstius maar ook de jongens van De Snijtafel kozen een boek uit dat zij op 16 mei gaan bespreken met hun leesclub.

“Vorig jaar was schrijver Merijn de Boer ziek en de Amerikaanse schrijfster Marie Calloway was na één of twee minuten boos weggelopen,” vertelt Daniël van der Meer. “Ik was zelf bij de leesclub van Merijn de Boer om te kijken hoe dat ging, een leesclub zonder schrijver. En wat ik vaststelde was dat het eigenlijk heel goed kan. Er verandert niet veel in de opzet en de aantrekkingskracht om de schrijver te ontmoeten is ook maar voor een klein gedeelte echt de reden om mee te doen.”

“Als een schrijver meedoet heeft dat natuurlijk duidelijke voordelen,” vult Donk hem aan. “Het is uniek dat je de schepper kan bevragen over wat hij heeft gemaakt. Tegelijkertijd zullen de lezers minder kritisch zijn. Dat vinden we helemaal geen probleem, maar je ziet wel dat er zonder schrijver een ander gesprek ontstaat en dat geeft weer nieuwe mogelijkheden.”

Leeslijst

Eén van die mogelijkheden is dat er dit jaar leesclubs zijn met boeken van inmiddels overleden schrijvers. Zo kozen de jongens van De Snijtafel een boek dat inmiddels zelfs niet meer leverbaar is en bespreekt Bas Heijne met zijn leesclub het boek Heart of Darkness van J. Conrad. “Het is een soort tweede middelbare school leeslijst,” zegt Van der Meer. “Er zijn zoveel boeken die je nog niet gelezen hebt en nu heb je een excuus om die boeken te lezen. Je kiest er natuurlijk zelf voor, maar er is wel een deadline. Als jij op het festival komt en je hebt het boek niet gelezen dan heb je er niks aan.” Donk vult aan: “Dat blijft ook wel het unieke aan dit festival, want voor zover ik weet zijn wij het enige festival dat huiswerk opgeeft.”

Don Quichot-thema

“Vooral uit onze omgeving kregen we vaak te horen dat mensen op het laatste moment eigenlijk nog wel wilden komen,” zegt Donk. “Wat natuurlijk best wel raar is want je zou toch denken dat juist zij weten hoe het werkt. Maar daarom zijn we wel gaan kijken wat we nog meer kunnen doen. Tijdens de vorige edities was er ook al een afterparty en daar kon je ook naartoe als je geen leesclub had bezocht maar tegen de tijd dat je dan aankwam was de zware kant er wel vanaf en was het biervat open.”

Om te voorkomen dat het Festival alleen leuk is voor mensen die een leesclub bezoeken is er dit jaar ook een derde optie; een literaire avond met verschillende activiteiten rondom het thema Don Quichot, verzorgd door het Eddie the Eagle Museum. Wie voor deze optie gaat krijgt niet een boek toegestuurd, maar ontvangt een tijdschrift dat volledig in het teken staat van ‘de dwaze held’. Op de avond zelf komen schrijvers vertellen over hun gemiste carrières en lezen ze voor in een volledig verduisterde kamer. Donk: “We willen bezoekers die niet deelnemen aan een leesclub toch op een typische Das Mag manier laten kennismaken met een boek, in dit geval de oorspronkelijke roman Don Quichot.”

 

Het Das Magazin Festival is dit jaar op zaterdag 16 mei, verspreid door heel Amsterdam met afterparty in De Brakke Grond. Kaarten gaan zaterdag 28 februari om 11.00 in de verkoop op www.dasmag.nl.