Yasmine creëert bewustwording over seksuele intimidatie

01-04-2015 12:57

In een opwelling een blogpost schrijven, deze opsturen naar verschillende grote media, een paar dagen later op de website van een van de grootste Belgische kranten staan en tienduizenden keren gelezen worden. Een tikkeltje onwerkelijk en bizar, maar gezien het onderwerp wel erg belangrijk.

Yasmine Schillebeeckx (Leuven, 25) schreef ‘Mijn naam is niet “Hey Sexy”’ toen ze voor de zoveelste keer op straat werd nageroepen en –gefloten door een groepje mannen. Het stuk stond in een half uurtje op papier. “Soms heb ik wekenlang geen inspiratie, maar dan overkomt me iets of lees ik iets in de krant dat me triggert. Als ik dan begin te schrijven, is het alsof het stuk al helemaal klaar in m’n hoofd zit,” vertelt ze me. De grote media benaderen bleek eigenlijk een logische vervolgstap. “Ik besefte dat dit iets was wat veel vrouwen doormaken.”

Haar verhaal kon op veel bijval rekenen, maar er was ook de nodige kritiek. Kwam die uit verwachte hoek? “Ik ben een jonge vrouw die in het dagelijkse leven opkomt voor zichzelf. In de voorbije jaren heb ik geleerd dat je dan soms op tegenstand stuit. Ergens begrijp ik wellicht waarom mannen het probleem minimaliseren. Als je zelf nog nooit slachtoffer bent geweest van seksuele intimidatie, dan is het moeilijk om je in te beelden hoe vernederend en traumatisch het kan zijn.”

Lees de rest van dit verhaal op Sylvia Kuijsten’s blog.