Slapen in tenten en films over kamperen

03-04-2015 11:37

Slapen in een tent, zwemmen in zee en tussendoor filmpjes kijken over kamperen. Overdag in één van de mooiste filmzaaltjes van ons land en ‘s avonds in een openluchtbios in de duinen.

Het Nederlands Kampeerfilmfestival op Vlieland belooft de ideale combinatie van kamperen en cultuur. Wat vorig jaar bij de eerste editie nog begon als een lollige afsluiter van het filmhuisseizoen – alleen maar films met tenten en caravans – bleek een doorslaand succes. Op de tweede festivaleditie worden gedurende twee weekenden aan het begin van de zomer – 19 t/m 21 juni en 26 t/m 28 juni – van vrijdag tot en met zondag vijf kampeerfilms vertoond.

Een trektocht met kamelen door de Australische outback, ontluikende liefde op de grootste camping ter wereld, een ontroerende pelgrimage naar Santiago de Compostella. In alle films op het Nederlands Kampeerfilmfestival is een belangrijke rol weggelegd voor tenten, rugzakken, kampvuren en andere kampeerverschijnselen. Eén verschil met de eerste editie in 2014 is er wel: op verzoek van enkele die hard-kampeerders is het festival dit jaar gegarandeerd 100 procent caravanvrij.

Openluchtvoorstelling

Het programma is een combinatie van de betere publieksfilm en toegankelijke filmhuisfilms, variërend van een ontroerend kampeerdrama tot een komische roadmovie. Vaste TPO-recensent Adwin de Kluyver houdt voor de vertoning steeds een korte inleiding. De films worden overdag vertoond in de zaal van Podium Vlieland. Vrijdag- en zaterdagavond is er een openluchtvoorstelling in de duinen. Tussendoor is er alle tijd voor een strandwandeling, een rondje eiland per fiets, zwemmen in zee, een kampvuur op het strand of lekker eten en borrelen.

De Volkskrant zette Podium Vlieland in 2013 in de lijst met de tien leukste, kleine theaters. En Monique van de Ven riep Podium Vlieland al eens uit tot mooiste bioscoop van Nederland. Naast de minifilmfestivals programmeert het Podium ook evenementen in samenwerking met grotere festivals zoals IDFA en Into The Great Wide Open.

Kampeerterrein Stortemelk, bekend van festivals als Into The Great Wide Open en Here Comes The Summer, is een uniek gelegen camping waar nog echt gekampeerd wordt in tenten. Dicht bij de elementen, in een natuurlijk duingebied, slechts een duinenrij verwijderd van het Noordzeestrand en rondom alleen maar weidse luchten.

Echt bed

Voor iedereen die geen zin heeft om de eigen kampeeruitrusting het wad over te varen, bieden kampeerterrein Stortemelk en Podium Vlieland een leuk arrangement voor dit filmfestival aan. Twee overnachtingen in een echt bed in een volledig ingerichte De Waard-tent (type Vergrote Zilvermeeuw, compleet met keuken, gas en elektra), een huurfiets en toegang tot alle films voor €139 per persoon. Zelf verblijf regelen in hotel, appartement, eigen tent of huisje kan ook. Een los passe-partout voor het filmfestival kost €60.

Bezoekers van dit festival krijgen bovendien nog eens 30 procent korting op een retourticket bij Rederij Doeksen.

Meer informatie over het Nederlands Kampeerfilmfestival op de website.