Dj Markus Schulz hekelt ego’s in de dancemuziek: ‘het gaat om fun’

09-04-2015 15:54

De Duitse dj Markus Schulz staat al ruim 10 jaar aan de top en heeft de dancescene zien veranderen in een miljardenindustrie waar liefde voor de muziek soms ver weg lijkt. Als reactie op de vercommercialisering heeft hij samen met zijn Nederlandse collega Ferry Corsten New World Punx opgericht.

“Wij zijn allebei op een punt in onze carrière dat we helemaal klaar zijn met dat serieuze gedoe. Natuurlijk zijn er ego’s en wordt de muziekindustrie kapot gemaakt, maar we vergeten soms dat muziek maken vooral draait om ‘fun’. Dat is dan ook een puntje dat ik aan mijn fans en collega’s wil meegeven”, aldus Schulz.

Veelzijdige muzikant

De Duitse Markus Schulz is geboren en getogen in Amerika. De trance-dj is vooral bekend van zijn wekelijks radioshow Global DJ Broadcast. Verder heeft hij zijn eigen label Coldharbour Recordings en Schulz Music Group, een bedrijf dat jong talent helpt binnen de muziekindustrie. Ook mixt hij tracks voor grote namen als Madonna en Depèche Mode en heeft hij 5 albums uitgebracht.

 

“We vergeten soms dat muziek maken vooral draait om fun”

 

Markus werkt regelmatig met andere muzikanten samen. Zo ook voor zijn meest recente album Scream 2, dat hij vorig jaar uitbracht. “In het begin wissel je online ideeën met elkaar uit. Als er vervolgens een duidelijk concept naar voren komt, is het goed om een nauwe samenwerking met iemand aan te gaan”, legt hij uit. “Dat was bijvoorbeeld ook bij Victoria Horn a.k.a Lady V op Erase You het geval. Haar stem is een instrument dat net zo belangrijk is als de baslijn en de drums. Als je wilt dat zij de boodschap net zo uitdraagt als de andere instrumenten, is het belangrijk dat je zo’n artiest meeneemt in jouw wereld. Dan kan je iemand laten zien wat je zelf voor ogen hebt.”

Veelal liefdesverdriet

Door de nieuwe generatie clubgangers en de ontwikkeling in de dancemuziek, vond Markus het belangrijk om een ontwikkeling te laten doorklinken in zijn tracks. Maar wel op zijn eigen manier. Schulz: “Op een gegeven moment had ik het gevoel dat trance een beetje saai werd. De nummers gingen veelal over liefdesverdriet of andere diepgaande emoties. Maar ik wil vooral lol hebben als ik in de club sta. Ik probeer daarom mijn muziek te vernieuwen, maar wel op zo’n manier dat het publiek helemaal uit zijn dak kan gaan”.

Markus Schulz staat 23 mei op het New World Punx: Trance Nation in Heineken Music Hall in Amsterdam.

FaceCulture