Recensie

Eerste aflevering Daredevil schept hoge verwachtingen

13-04-2015 11:24

Het Marvel filmuniversum staat vooral bekend om zijn superhelden met meestal bovennatuurlijke krachten: Thor, Hulk, Captain America en Iron Man. Met de mede door Netflix geproduceerde serie Daredevil wordt een ander deel van het fictieve universum getoond. Ditmaal geen godheid als Thor, maar een gewone man, die toevallig iets beter ontwikkelde zintuigen heeft.

In plaats van als oorsprongsverhaal te beginnen, schetst Daredevil aan het begin van pilotaflevering Into the Ring slechts een beeld van hoe hoofdpersoon Matt Murdock (Charlie Cox) blind is geraakt. Een auto-ongeluk en chemicaliën, meer dan dat krijgen we niet te weten. Het hoeft ook niet, want het moge duidelijk zijn dat Matt andere, beter ontwikkelde zintuigen heeft. Vooral zijn gehoor is zo goed ontwikkeld, dat hij de hartslag van mensen kan horen.

Waarheid

Dat komt hem goed van pas, bij zijn werk als advocaat. Murdock kan aan de hand van de hartslag bepalen of iemand de waarheid vertelt en dat is natuurlijk handig dan. Samen met collega Foggy Nelson (Elden Henson) richt Matt aan het begin van de pilot een eigen kantoor op. In Karen Page (Deborah Ann Woll) vinden ze hun eerste zaak. Zij werd wakker naast een dode collega, met een bloederig mes in haar hand, zonder te weten waarom. Die avond nog wordt ze bijna vermoord door een gevangenisbewaker en dat hint naar zaken achter de schermen waar wij als kijker nog niets vanaf weten.

Maar naast advocaat is Matt ook nog een geharde vechter. Dat blijkt wel tijdens een nachtelijke excursie die hij naar de haven van New York maakt. In een sfeervol gefilmde scène valt te zien hoe hij een groep mensensmokkelaars benadert en hen stuk voor stuk tot pulp slaat. Tegelijk valt ook te zien hoe menselijk Murdock is. Waar andere superhelden in het Marveluniversum zonder pijn te voelen klappen incasseren, zorgt elke klap voor een grimas op het gezicht van Matt. De nachtelijke scène is mooi gechoreografeerd en doet bijna denken aan een film van John Woo. De blinde Matt maakt bij de gevechten verder gebruik van zijn gehoor, om te anticiperen op handelingen van zijn vijanden en dat is een interessante toevoeging aan de scènes.

Hoge verwachting

Afgezien van deze introductie in de dagelijkse praktijken die Murdock erop na houdt, werkt showrunner Drew Goddard in deze pilot ook al aan de opbouw naar een groter conflict. In een korte scène, waarin een zakenman afgeperst wordt door een stel misdadigers, wordt duidelijk gemaakt dat er een nieuwe kracht aan het werk is in Hell’s Kitchen. Die kracht zelf, Wilson Fisk (Vincent D’Onofrio) wordt nog niet getoond, maar zal vermoedelijk snel een rol van betekenis gaan spelen in de serie.

Misschien is het maar goed ook dat Goddard de daadwerkelijke introductie van Fisk bewaard heeft, want in de pilot van Daredevil gebeurt verrassend veel. Toch is het goed te volgen en mooi uitgebalanceerd en schept Into the Ring hoge verwachtingen voor de overige twaalf afleveringen. Laten we hopen dat de vechtscènes net zo bruut blijven en het amusante en overtuigende samenspel van Charlie Cox en Elden Henson net zo sterk. Mochten toekomstige afleveringen net zo sterk blijven, kon Daredevil wel eens één van de sterkste comic-series ooit zijn.